středa, října 03, 2001

Další dva články týkající se prvního kola.


02.10.2001, Sport
Kolena se neklepala
Nováček nejvyšší domácí soutěže má svůj křest za sebou
Po řadu let byla extraliga volejbalistů bez týmu z hlavního města. Doby, kdy se v popředí usazovaly týmy RH (Olympu) či VŠ jsou nekonečně dávné a žijí jen ve vzpomínkách a análech. Až teprve současný ročník nejvyšší domácí soutěže opět přijal pražské mužstvo. Nováček
MFF Techniserv si vybojoval účast v baráži a vydal se tak »na pospas« české elitě.
Za svým křtem v extralize vyrazil do Příbrami. »Jestli byli hráči rozklepaní? Nevím, jestli ano, tak to na nich nebylo vidět,« usmíval se otázce jeden z pražských trenérů STANISLAV STEHNO. Pak se dočkal i prvního dílčího úspěchu - Pražané zvítězili v úvodním setu. »Příbrami nešel servis a my jsme hodně zablokovali. Pak ovšem podání vylepšila a my jsme si kloudně nepřihráli,« hodnotil další průběh utkání, který nakonec vyzněl pro domácí 3:1. »Hlavní rozdíl mezi oběma týmy byl v servisu a v přihrávce. My se trápili, ale nehráli jsme to, co umíme. Dělali jsme i hloupé chyby, které normálně neprodukujeme. Což přece jen přičítám nervozitě. Věříme všichni, že příště už to bude lepší,« tvrdil trenér. Tým MFF se v poslední době pohyboval v I. lize, druhé republikové soutěži. A nyní začíná poznávat na vlastní kůži, jaký je mezi oběma soutěžemi rozdíl. »Hraje se kvalitnější servis, všechno se odehrává trochu výše, s větší tvrdostí a poněkud rychleji,« vyjmenovává. »Máme na svém kontě málo přípravných zápasů s extraligovými mužstvy, musíme si na jejich hru nejprve zvyknout. My chceme ukázat jediné: že volejbal hrát umíme. A přejeme si obstát se ctí, neradi bychom byli snadným soustem. Žádné další cíle si neklademe,« opakuje již poněkolikáté Stehno, neboť s dotazy, co vlastně chce amatérský tým mezi profesionály dělat, se setkává často.


02.10.2001, Mladá fronta DNES
Volejbalisté na úvod vyhráli
V extraligové premiéře Příbram zdolala
MFF Praha, Odolena Voda dobyla Ostravu
Dobře vykročili do nového ročníku volejbalové extraligy mužů hráči Příbrami a Odolena Vody. Obě družstva se těšila po dobrém výkonu z výhry.
Příbram, Ostrava - Lepší start si volejbalisté Příbrami a Odolena Vody přát nemohli. Příbram v domácím prostředí zdolala 3:1 nováčka
MFF Praha a Odolena Voda stejným výsledkem zvítězila v Ostravě.
Příbram -
MFF Praha 3:1
Domácí volejbalisté začali proti nováčkovi extraligy značně nervózně. Při prvním oddechovém času prohrávali 5:8, když šest bodů darovali soupeři tím, že se dotkli sítě. "Zpočátku jsme hledali sami sebe," přiznal příbramský kouč Jiří Zach. "Od druhého setu jsme ale zlepšili servis, hráli bojovněji a zápas už byl jednoznačný." Domácím pomohl k obratu příchod Bouly, jemuž trenéři při přetlaku nahrávačů našli pozici na smeči, místo rozklepaného Anděla. "Chybí nám univerzál a Boula je slušný smečař. Má výborné podání, své si uhraje i v poli. Škoda, že je menší a nepomůže moc na bloku," podotkl Zach. První sadu již domácí nezachránili, ale v těch dalších získali výraznou převahu. Pražany dostali pod tlak zejména servisem. "Soupeř si vůbec nebyl schopen poradit se smečovaným podáním Bouly a Zacha ani s plachtícím Agafonova," všiml si kouč vítězů a pochvaloval si účinný útok středem, při němž smečařsky vynikl Havrlík. V závěru Příbram polevila, výhru si ale pohlídala. "Dobrý start je důležitý pro sebevědomí družstva," řekl Zach.
Sety: 18:25, 25:15, 25:11, 25:19. Rozhodčí: Fink, Halík. Čas: 75 minut. Diváků: 450. Příbram: D. Rosenbaum, Anděl, Zach, Kozák, Agafonov, Havrlík, libero Kryštof - Boula, Sychra.
Ostrava - Odolena Voda 1:3
Hráči Odolena Vody zaplašili obavy z extralig
ového startu kvalitním výkonem. Na hře týmu nebyla ani stopa po tréninkovém výpadku v závěru přípravy vinou zranění a nemocí. "Hráli jsme výborně," zářil spokojeností trenér vítězů Jindřich Licek. "Soupeře jsme předčili ve všech herních činnostech. Pro mě překvapivě perfektní obranou na bloku i v poli." Hru Odolena Vody ocenil i ostravský kouč Jaroslav Tomáš. "Soupeř výborně podával, přihrával a bránil na síti i v poli," řekl. "Naoopak naše přihrávka nebyla taková, abychom mohli více útočit středem, a tak naši smečaři stále naráželi na dvojblok." Ani vítězové se nevyhnuli zakolísání. Ve druhém setu sice stále vedli, přesto ho ztratili. "Domácí zariskovali na servisu. Dostali jsme několik es nebo jen míč přepinkli přes síť," věděl Licek, jehož svěřenci podobný kousek jako Ostrava předvedli v čtvrtém dějství. To Ostrava vedla 22:18. "Takové vedení bychom ztratit neměli," podotkl Jaroslav Tomáš. Proč tedy sadu neuhráli? "Hosté riskovali servis a zablokovali nás." "V poměrně beznadějné situaci jsme měli štěstí," připustil Licek, jenž musel v sestavě improvizovat. Ne zcela zdravého Pláteníka využil jako libera a na jeho místo poslal debutujícího dorostence Štokra. "Mile překvapil."
Sety: 16:25, 25:22, 20:25, 23:25. Rozhodčí: Všetečka, Klaisner. Čas: 94 minut. Diváků: 350. Odolena Voda: Malčík, Nekola, Sekanina, Štokr, Rak, Král, libero Pláteník.
***
TOHO MÁME!
Dvojblok příbramských volejbalistů D. Rosenbaum, Agafonov se snaží překonat Hrubý z
MFF Praha, jehož tým v zahajovacím duelu extraligy na palubovce domácích podle očekávání nestačil.
FOTO: MAFA - RADEK CIHL


Žádné komentáře:

Okomentovat