pátek, října 05, 2001

Domácí premiéra se týmu MFF Praha nevydařila


Večerník Praha - 5.10.2001
PRAHA - Po neúspěchu v prvním kole extraligy na palubovce Příbrami si připsali na své konto druhou porážku volejbalisté MFF Techniserv, kteří nestačili v domácím prostředí na úřadujícího mistra z Liberce. Úvod prvního setu jednoznačně patřil hostům, kteří převyšovali nováčka ve všech herních činnostech a pestrým útokem si vytvořili až pětibodový náskok.

Zlepšený příjem Pražanů a jejich kvalitní hra na bloku vyrovnaly obraz střetnutí a za stavu 17:17 si tak musel vyžádat oddechový čas trenér Severočechů Jakubíček. Po něm již palubovku opět ovládl Liberec, a úvodní sadu získal ve svůj prospěch v poměru 22:25.
O majiteli druhého dějství rozhodly prakticky již úvodní výměny, v nichž si Severočeši nahráli potřebný náskok, a ten si v dalším průběhu setu udrželi. Důraznější útok s kompaktnějšími bloky bral pomalu ale jistě vítr z plachet nabuzeným "Matematikům" a závěr sady se proměnil v povinnost.
Hlučné obecenstvo se snažilo mexickými vlnami vyburcovat domácí volejbalisty k maximálnímu výkonu i ve třetím setu, na svěřencích trenérů Bičíka a Stehna byl však neúspěch z předchozích dějstvích příliš znát a v koncovce rezignovali.
"Byl to větší rozdíl, než jsme před zápasem očekávali, a to i díky naší špatné hře a přílišným nevynuceným chybám," stěžoval si po zápase trenér domácích Stanislav Stehno. "Nedařilo se hráčům, na které jsme spoléhali, ať už to byl Honzík na nahrávce a Kouba na smeči. Na druhou stranu musím ale pochválit Vlasáka, který odehrál prakticky všechny míče přes tak dobrou obranu, jakou má Liberec," dodal kouč.
PETR JÁNSKÝ
Fotografie: M. Myšková

05.10.2001, Sport
Zlín má na kontě nulu
Extraligoví volejbalisté mají za sebou druhé kolo nejvyšší domácí soutěže
Zatím pořád nulu na kontě vyhraných setů má v nejvyšší domácí soutěži volejbalistů tým Fatry Zlín. Los mu na úvod extraligy přisoudil těžké soupeře, nicméně zkušený celek se zatím ještě hledá.
CHANCE ODOLENA VODA-ZLÍN 3:0 (16, 19, 18), 70 minut, rozhodčí Popadinec a Škoda, 544 diváků.
O. VODA: Štokr, Nekola, Rak, Sekanina, Král, Malčík, libero Pláteník -
Wiedermann, Kotrch.
ZLÍN: Pospíšil, Bolehovský, Pavlík, Havaleško, Stejskal, Posikira, libero Chromý - Calábek, Šrámek.
Od prvních míčů se oba týmy snažily skákaným servisem rozhodit soupeřovu přihrávku. To se lépe dařilo Chanci. Připočteme-li navíc lepš
í blok a útok dokráčeli hostitelé bez problémů k zisku úvodního setu. V tom druhém sice Zlínští zlepšili příjem i útok, nicméně »Odolka« odpověděla stejnou kvalitou (12:8, 12:12). Tři esa Krále však posunula Chanci na 16:13, což se ukázalo i pro závěr koncovky moc důležité. Úvod závěrečného dějství patřil Moravanům (1:3). Domácí srovnali (8:8), ale chybami v útoku poslali sami soupeře do tříbodového náskoku (8:11). Naděje případně zvrátit vývoj utkání však po bezchybné obraně na síti i v poli měla pro Zlínské pouze jepičí trvání.(MS)
VAVEX PŘÍBRAM-SPARTAK PERŠTEJN 1:3 (-21, 19, -16, -17), 83 minut, rozhodčí Krsek a Pejpal, 450 diváků.
PŘÍBRAM: Zach, Kozák, Boula, Havrlík, Agafonov, D. Rosenbaum, libero Krištof - Anděl, Sychra, Škodný, V. Rosenbaum.
PERŠTEJN:
Michálek, Michal, Bican, Mikula, Oršuliak, Štolfa, libero Obdržálek.
S ohledem na začátek sezony viděli příbramští diváci velmi kvalitní volejbal, především však ze strany hostí. Byli výborně organizovaní, fyzicky připraveni a sebevědomí jak šachový velmi
str při simultánce s pionýry. V prvním setu byla až do stavu 15:15 hra vyrovnaná, ale při zhoršeném příjmu domácích se soupeř utrhl o pět bodů a neměl problémy. Druhý set měl průběh podobný, ale s opačným výsledkem. Vavex přitvrdil podání, dal čtyři esa, přidal tři bloky a vyrovnal. Spartak to však nevyvedlo z míry. I když se při jednotlivých výměnách dostal pod tlak, díky skvělému nahrávači Mikulovi se z něj většinou dokázal vymanit a udeřil s mimořádnou silou. Všechny pokusy domácích o zvrat dokázal zlikvidovat a zaslouženě zvítězil.(VAN)
JIHOSTROJ Č. BUDĚJOVICE-DANZAS OSTRAVA 3:0 (24, 17, 18), 63 minut, rozhodčí Dvořák a Dočkal, 700 diváků.
JIHOSTROJ: Dvořák, Hudeček, Zelenka, Cerha, Rubáček, Kvasnička, libero Habada - Černý, Smrčka.
DANZAS: Štika, Zvolán
ek, Golštajn, Jedlička, Zedník, Správka, libero Tomáš - Duda, Neusser.
Loňská štika soutěže tentokrát kousala pouze v prvním setu, jehož začátek se vyznačoval přehlídkou zkažených podání. Dříve »přišel« servis hostům, ale přesto Jihostroj, kterému se naop
ak tato činnost opět nedařila, zaznamenal první brejk na 11:8. Pak se prakticky až do koncovky hrálo »prsaprsa« - Danzas zlobil servisem a domácí se postupně chytali v útoku (Hudeček, Rubáček). Na bloku ovšem byli jednoznačně lepší domácí borci, zejména Cerha, který úspěšně zastoupil indisponovaného kapitána domácích Šotolu. Danzas měl dokonce jeden setbol, který odvrátil útokem Kvasnička, poslední dva body pak přidali Hudeček útokem a Cerha blokem. Dále už se hrálo jednoznačně podle jihočeských not. Síla na podání se vyrovnala, obrana Jihostroje byla daleko kompaktnější a smečaři Jihostroje těžili z dobrého příjmu a nahrávek Dvořáka, takže se často hrálo na jednoblok. Danzasu citelně chyběl v útoku i na podání Tomáš (problémy se zády), který nastoupil pouze na liberu, a Zedník po zranění ještě zdaleka není loňským suverénem.
(MČ)


MFF TECHNISERV PRAHADUKLA LIBEREC 0:3 (-22, -18, -14), 78 minut, rozhodčí Došlík a Cirbus, 250 diváků.
MFF: Kouba, Honzík, Kadavý, Petříček, Vlasák, Hromíř, libero Pekárek - Skýba.
LIBEREC: Dittrich, Boula, Staněk, Nečas, Pikeš, Ticháček, libero Steffan - Zadražil. Hostující Liberec si v prvním setu především zásluhou tvrdého podání vytvořil náskok, který narostl až na osm bodů. Zlepšenou hrou dokázali domácí dotáhnout na 17:17, al
e tříbodová šňůra ukončila jejich naděje. Ve druhém setu hosté opět znemožňovali smečovaným podáním zakládání útočných akcí domácích. Akce často končily na kompaktních blocích Liberce. Přes obrovskou podporu diváků byl již třetí set v režii úřadujícího mistra. (OLD)

1. Liberec 2 2 0 6:0 4
2. Od. Voda 2 2 0 6:1 4
3. Perštejn 2 2 0 6:2 4
4. Č. Budějovice 2 1 1 4:3 3
5. Příbram 2 1 1 4:4 3
6. Ostrava 2 0 2 1:6 2
7.
MFF Praha 2 0 2 1:6 2
8. Zlín 2 0 2 0:6 2
05.10.2001, Právo
Odolena Voda zdolala Zlín
PRAHA - Mladící z Odolena Vody po překvapivém vítězství v Ostravě nezaváhali ani ve druhém kole volejbalové extraligy proti Zlínu, druhého vítězství v novém ročníku soutěže dosáhly i Liberec na palubovce MFF Praha a Pernštejn v Příbrami.
Výsledky: Odolena Voda-Zlín 3:0 (16, 19, 18), Č. Budějovice-Ostrava 3:0 (24, 17, 18), Příbram-Perštejn 1:3 (-21, 19, -16, -17),
MFF Praha-Liberec 0:3 (-22, -17, -14)
05.10.2001, Mladá fronta DNES
Odolena Voda deklasovala Zlín
Příbram nestačila ve volejbalové extralize na soupeře z Perštejna, ačkoliv si na něj věřila
Na domácích palubovkách se týmům z regionu vedlo ve volejbalové extralize rozdílně. Odolena Voda si pohrála se Zlínem, Příbram podlehla Perštejnu.
Příbram - Perštejn 1: 3
Příbram (šak) - Volejbalisté Perštejna připravil
i optimisticky naladěným domácím po premiérové výhře nad nováčkem MFF Praha kruté vystřízlivění. Jen dva sety žila naděje příbramských hráčů. Pak je smetla lavina vlastních chyb, které soupeř nemilosrdně trestal. "Domácí nasadili vysoké tempo, které nevydrželi a od třetího setu již nestačili," oddychl si kouč Perštejna Pavel Třešňák. "Do té doby jsme nenašli moc zbraní, jak jejich tlaku odolat." Příbram zahájila ve velkém stylu. Jenže za stavu 15:14 ji potkal první výpadek a soupeř pětibodovou šňůrou při podání Bicana zvrátil průběh setu. V tom dalším domácí vystupňovali své úsilí a předváděli výborný volejbal. Kvalitním servisem zatlačili Perštejn do defenzívy a na síti vystavěli neprodyšnou hráz, o níž se rozbíjely útoky hostů. Zlom přišel v úvodu třetí sady, kdy domácím soupeř utekl na 3:11. Nic nepomohlo střídání smečařů ani nahrávačů. Ani Vít Rosenbaum na své bývalé spoluhráče nic nevymyslel. "Odešel nám příjem a zklamali oba nahrávači," konstatoval rozmrzele příbramský asistent Emanuel Rosenbaum. "Nejprve špatně volili útok a poté nebyli schopni napravit mizernou přihrávku," doplnil ho trenér Jiří Zach. Domácí se najednou utápěli v bezradnosti. Nešlo jim podání, matně si počínali v poli. A nikdo nebyl schopen tu mizérii zastavit. Nepatrná naděje jim svitla jen v úvodu čtvrté sady. Za stavu 4:6 se Zachův servis překulil přes pásku, ani to však nedostalo domácí zpět do hry. "Jakmile nám přestal jít servis, neměli jsme šanci," přiznal asistent Rosenbaum.
Sety: 21:25, 21:19, 16:25, 17:25. Rozhodčí: Krsek, Pej
pal. Čas: 84 minut. Diváků: 380.
Vavex Příbram: D. Rosenbaum, Boula, Agafonov, Havrlík, Zach, Kozák, libero Kryštof - V. Rosenbaum, Škodný.
Odolena Voda - Zlín 3: 0
Odolena Voda (prp) - Především výborně hraným skákaným servisem přetlačili domácí soupeře z
e Zlína. Mladá sestava Odolena Vody zápasu jednoznačně dominovala. "Na kvalitní podání soupeře jsme se připravovali, ale když servis dobře vychází, prakticky se nedá chytat," posteskl si kouč hostů Ivan Dostál. Jeho tým byl od začátku v defenzívě. V úvodních dvou setech se vůbec nedostal do vedení a jen přihlížel souhře Odolena Vody dirigované liberem z nouze Pláteníkem. "Má velké problémy s koleny, na tomhle postu si uleví," vysvětlil Pláteníkovo nečekané zařazení trenér domácích Jindřich Licek. Ve třetím dějství Zlín chvíli živil naději na zvrat. Za stavu 8:11 však ztratil šest výměn v řadě a už se nevzpamatoval. Školáckými chybami jsme se sami připravili o výhodu," věděl Dostál. Když Odolena Voda zvýšila na 20:16, protivník rezignoval. Závěr tak byl exhibicí. "Máme v kádru nováčky, ale až nečekaně nám to zatím ladí," pochvaloval si Licek. Ještě něco se koučovi vítězů líbilo. "Máme hodně mladý tým, přesto roste jeho sebevědomí."
Sety: 25:16, 25:19, 25:18. Rozhodčí: Popadinec, Škoda. Čas: 70 minut. Diváků: 5
44.
Chance Odolena Voda: Štokr, Nekola, Rak, Sekanina, Král, Malčík, libero Pláteník - Wiedermann, Kotrch.

Žádné komentáře:

Okomentovat