pondělí, srpna 12, 2013

Albeř 2013


Tak je to zase za námi. Ročník 2013 včera skončil a nám zbylo spousta zážitků, které je třeba sepsat, aby neupadly v zapomnění. Zážitky mohu sepsat pouze ze svého subjektivního pohledu hráče MFF „B“.
Vítězství ve čtyřkách


Neděle
Ta nejspíš upadne v zapomnění, protože jsem přijel až v pondělí.

Pondělí
Po odtrénování povinných i nepovinných tréninkových dávek jsme navštívili již tradičně restauraci na Staré Albeři kde se nic významného nestalo.

Úterý
Albeř sužovalo mohutné vedro, Áčko zvedalo činky na velké louce a béčko se pomalu začalo sjíždět. Přijel Ferda se svým křesílkem, Noťas nadržen na obhajobu čtyřek a čerstvý otec Holous s plánem ušetřit co nejvíce sil a pokusit se zlomit prokleté čtyřky. Zhodnotili jsme, že na volejbal je moc špatné počasí a tak jsem s Lůďou vyrazil na golf. Zbytek béčka jel na cyklovýlet pod vedením Ferdy, předpokládám, že šlo o pár kilometrů s cílem v nějaké příjemné hospůdce. My jsme s Lůďou v úporném vedru šli překrásné 18ti jamkové hřiště v Nové Bystřici. S vypětím sil jsem zlepšil HCP z 54 na 45. Áčko hrálo dlouhé debly a s přehledem prý dominoval Průche se Štěpánem. Večer na Starý se už spřádaly plány co se sportovním dnem ve středu. Jelikož v áčkařském pelotonu nezbylo místo, tak vyhrál Holousův návrch uspořádat pětiboj. Vymysleli jsme disciplíny a vše bylo připraveno a hned po snídani mělo vše vypuknout.

Středa
Áčko vyrazilo na cyklovýlet. Jdu s Noťasem nadržen na pětiboj vyzvednout si notičky od hlavního organizátora, z jeho stanu se bohužel ozývá mohutné chrápání stejná situace nastává ve stanech dalších účastníků. Na velkou akci to nevypadá. Jdeme alespoň psychicky podpořit Reného, který se vrátil po dvaceti vteřinách z cyklovýletu s tím, že hned u jídelny píchnul. Měl sebou svého domestika Štěpána. Standa po telefonické konzultaci rozhoduje, že peloton počká až ve vesnici Hamr a odkazuje Štěpána na mapu, kterou má uloženou v chatce. René vyměnil duši, kterou mu propůjčil Lůďa a Štěpán studoval kudy doženou peloton a připravoval strategii jak nejlépe lídra své stáje dopravit zpět na čelo závodu. Bohužel udělal osudovou chybu a přes Peršlák (nenáviděný kopec, kterým většinou Tour de Albeř končí) se vydali do úplně jiného Hamru než peloton. Nakonec se shledali a mohl je hřát příjemný pocit, že najeli o deset kilometrů více než peloton a dali si Peršlák hned dvakrát.

Poté co definitivně sešlo z pětiboje připravil Noťas cyklovýlet pro kolochtivé a jal se jim ukázat krásy okolí Kunžaku (chu chů). Zbytek účastníku pětiboje se jal zbavit Melouna kupy zvěřinových řízků a drobných, které si přivezl s Chudenic, ve hře v karty. Z ÚHA se k nám donesl vítězný jásot berušek, které opět porazily muže „G“. Podle Kouleho je na vinně nedůrazná koncovka můžu „G“. Podle něj by to měli více solit. J

Večer se proměnil v deskové hry u okénka. Rozjela se burza. Přemýšlel jsem do koho investovat. Rozhlédl jsem se po osazenstvu. Hned mě zaujal jeden na pohled zkušený vodák z áčka. Jeho statná postava přímo předurčená k pádlování mě přiměla zakoupit jeho akcie na lodičky, později mi oznámil s panákem v ruce, že se jmenuje Tury a že je v áčku nový a že udělá vše proto, aby mé akcie zúročil. Koupil jsem ještě sebe na čtyřky a mladou áčkařskou naději Hynka, abych ho podpořil v jeho výkonu. Slíbil mi, že bude dodržovat životosprávu a o pohár se popere.

Čtvrtek
Áčko zvedá činky na velké louce. Béčko vyráží na první volejbalový trénink. V počtu šesti kusů se jdeme rozehrát na čtyřky. Za úmorného vedra dáváme dva naprosto vyčerpávající sety, při kterých jsem si já nalomil kyčel, Noťas zničil záda a Lůďa pochroumal ramínko. Noťas pod dojmem malé aktivity mužstva „B“ vyhlašuje soutěž o největšího zevla Albeře. Žhavými kandidáty jsou Holous hybernující neustále ve stanu a Týna, která také hybernuje ve stanu. Já a Lůďa jsme díky golfu klesli až na třetí a čtvrté místo. Ferda měl k dobru drobné cyklovýlety po okolí. Nakonec hlavně čtyřky rozhodly o tom, že Noťas určil Týnu, která čtyřky nehrála.

Odpoledne vyrážím rozsekat Lůďu v golfu a zbytek manšaftu vyráží na turnaj v Petanque, který prý vyhrál Ferda. Áčko vyrazilo na volejbalový trénink při kterém si Honzin zlomil nohu. Myslím, že je skutečně jen pár šikovných hráčů, kteří si dokážou zlomit nohu při vlastní smeči nikým neatakováni. Později se ukázalo, že slovo „pár“ jsem nepoužil náhodně. Ale o tom až později.

Nastává okamžik pravdy: losování čtyřek. V jídelně je obrovská nervozita, hned po oznámení nasazení playerů do kategorií se rozjela již tradiční debata plná křivd o neoprávněném nasazení. Někdo si myslí, že je moc vysoko někdo že je moc nízko atd. Mě ty kategorie připadaly v celku v pořádku. A následná vyrovnanost čtyřek to jen potvrdila. Zrodilo se hned několik zajímavých manšaftů a burza se už hroutila pod náporem budoucích akcionářů. Na dračku šel Parky se svým švédským blonďatým týmem, který vyfasoval přezdívku „Úžasňákovy“. Poměrně dobře vypadal manšaft Holouse. Oprávněný strach šel i z Malináče¨, který nafásl Robina a Melouna. Tradiční respekt vzbuzovali již matadoři čtyřek KD a Zdenán Já byl z losem také spokojen. Dvě Jitky a Noťasem který obhajuje. Nakonec se ukázalo, že jedna Jitka je tzv. pan Jitka, který se jednou překlepl při podpisu v mailu, leč přezdívka mu zůstala.

Někteří účastnící se představili již u okénka a někteří až na staré. Meloun vzal kytaru a nakonec byl slušný taneční večer. Meloun s Kubou na kytary a Parky na klavír dávali dohromady celkem dobrou kulisu. Dost zápasů se rozhoduje již tady v restauračním zařízení ani letos tomu nebylo jinak. Prostě některé mančafty jsou silné na hřišti některé společensky a některé to umí skloubit a nebo hrají až druhý zápas.

Pátek
Čtyřky začínají tradičně průvodem z malé louky přes tábor na velkou louku, kde se ujalo zahájení mužstvo „A“. Borci z áčka nám pod vedením zkušeného režiséra pana Kády zrekonstruovaly finále čtyřek z roku 1964 ve kterém se potkaly známé matické persóny. Program doplnila ještě Věra Čáslavská se svojí gymnastickou vložkou v podání Zdenána. Vše působilo vtipně a podařeně. Jediná chybičku objevil prý nějaký pamětník, který tvrdil, že se v roce 1964 čtyřky vůbec nehrály J, ale to myslím vůbec nevadilo.

Rozjelo se zápolení. Bylo 13 čtyřek, které byly rozděleny do tří skupin. A následný průběh měl ukázat jak na to kdo je.

Skupina A
Hned po prvním zápase jsem sesekal Zdenána 2:0 a po cestě potkal Ferdu v dobré náladě, protože právě deklasoval Malinu a dostal pocit, že lodičkám letos unikne. Já jsem těsně porazil Lůďu 2:1, který bojoval s nedostatkem fyzických i psychických sil. Mezitím prosákla z Babety zpráva, že Malina rozsekal Zdenána dva nula celou skupinu totálně zamotal. Já jsem s vypětím všech sil porazil Štěpána s Ferdou 2:1 a vrátil je do boje o lodičky. Po čtvrtém kole začalo pršet a na sobotu zbyly dva duely. Štěpán, Lůďa i Malina po čtyřech bodech s jedním vítězstvím a Zdenán již dohraný s pěti body. Já jsem měl po třech vítězstvích jisté první místo.

Skupina B
David těsně porazil Rohlíka v Tie breaku, čímž zpečetil jeho osud lodičkáře. Jinak zde dominoval Káda i když z doslechu vím, že Hynek se hodně cukal a zanechal dobrý dojem. Na třetím místě zůstal David, který se vyhnul lodím, ale i postupu.

Skupina C
Z malé louky prosakovaly zvěsti, že to tam Holous nekompromisně rozsekává, dokonce jeden z favoritů Parky byl již poražen. Ráca prý hraje také výborně. Akorát Tury si prý myslel, že je to soutěž v tom, kdo dá největší „mrdu“ do trojky. Než se srovnal, tak již  v loďěnici vybíral pádlo. Nakonec tedy skupinu vyhrál Holous, druhý Parky a třetí Ráca, který urval postup i přesto, že ho Průche s Turym zašlapali do země.

Divadlo
Večer ještě proběhlo tradiční divadlo. Pod vedením pana Melouna jsme zahráli Ferdu mravence.
Beruška – pan Káda
Ferda – pan Meloun
Pavouk – pan Medvíd
Brouk Pytlík – pan Jurčák
Mravenci – Muži „G“
A opět to byl sukces J. Poslední co mi utkvělo v paměti je: Nová doba se nám blíží jeden panák neublíží! Šup ho tam! Šup ho tam…

Sobota

Skupina A
Poslední otazníky byly už jen ve skupině A. Vzhledem k Italskému bodování hrozilo hned několik scénářů, které se nakonec nevyplnily. Já jsem porazil dva nula Malinu, který roztrhal vzteky hned několik triček a při posledním míči si svojí nešikovností udělal brutální výron a vypároval svého spolubydlícího Honzina. Jednožnačně dva největší šikulové ze stanu číslo 5. Lůďa porazil dva nula Štěpána, takže pořadí ve skupině bylo 1. Medvíd 2. Lůďa 3. Zdenán 4. Malina 5. Štěpán. Štěpán šel na lodě jen díky horšímu poměru míčů.

Čtvrtfinále

Holous vs. Lůďa
Holous deklasoval Lůďu dva nula na sety. Holous tvrdil, že to stačilo vždy hodit před halového hráče a libera z áčka pana Krkovičku, který na antuce nepadá. Navíc si pochvaloval svůj tým, že mu tam jezdí motorová myš Lukáš a skvěle funguje deskátor Fíďa a beruška mu to dobře nahraje. Rázem se Holous stal jedním z favoritů.

Zdenán vs. Káda
2:1 pro Zdenána. Moc toho o zápase nevím. Údajně postihly Kádův tým dvě delší série špatných příjmů a to poslalo Zdenána do semifinále.

Parky vs. Hynek
Hynek nezvládl svůj zápas pravdy a tím znehodnotil mojí akcii na jeho osobu. Nedokázal si poradit s Úžasňákovejma a Parky ho prý chytrou až beachovou hrou porazil.

Medvíd vs. Ráca
Na mě zbyl pan „Poklička“ Ráca, který se prezentuje dobrou hrou a rozdáváním desek na přání. Navíc mu to skvěle maluje Hanka V. a vůbec mu celkem ten tým funguje. Po opatrném začátku šel Ráca do vedení a my jsme musely dotahovat. Naštěstí jsme ho plíživým tempem postupně dotáhli a následně v koncovce předehnali a urvali jsme první set pro sebe. Pohodu z koncovky jsme si přenesly do druhého setu a nekompromisně Rácu ničili až do stavu 18:13. Tady se náš brankostroj zasekl a Hanka V. nám začala zatápět na servisu. Bylo až neskutečné, že se nám podařilo otočit po dvou tajmech a x deskách až na 19:20. Pak ve vyrovnané koncovce to Ráca zvládl a šlo se do Tie breaku. Tam už jsem si to pohlídal a celkem s přehledem jsme postoupili do semifinále.

Lodičky
Po obědě se chystal velký závod lodiček, těch kteří skončili ve skupinách na posledním místě. Oproti zkušeným lodičkářům Ferdovi a Rohlíkovi stál nováček Tury. Ferda nedbal mých dobrých rad, že musí v lodi sedět co nejníže a dal si do lodě svoje zevlácké křesílko a Štěpán si dokonce sednul na vršek lodi. Myslím, že ujeli 2 metry a už táhli svojí loď ze dna. Rohlík zkušeně nespěchal a v klidu se poskládali do lodě a vyrazili výletním tempem kolem bójky. Tury byl přehecovaný a jejich prudký nástup do lodi způsobil katastrofu a já už skoro trhal jeho akcii. Pak přišel velký obrat. Rohlík se kochal krajinou a Tury pod vedením zkušené vodačky Zuzky hrábl do pádel a nabrali slušné tempo, kterým už  půlce druhé rovinky dostihli výletníka Rohlíka. Ve druhé části to vypadalo, že někdo bude muset zajistit fotofiniš, ale nakonec o délku několika lodí s přehledem vyhrála posádka ve složení Tury, Průche, Zuzka a Beruška. Nakonec i Ferda dojel do cíle.

Semifinále

Zdenán vs. Holous
Bohužel toho moc o průběhu nevím, ale Holous si bez problémů poradil 2:0. Zdenán nedokázal klást odpor.

Medvíd vs. Parky
Parky a jeho tým z titulní stránky modního časopisu si vydobyl respekt a už od rozcvičky nechtěl nechat nikoho na pochybách, že právě on bude finalista. První set dával obrovské bomby a s blokem neměl žádný problém. Vlasta mě držel na bloku a Parky každou chybu nekompromisně trestal. Bez problémů vyhrál zhruba 25:18. Museli jsme změnit taktiku a přitvrdit servis. Řekl bych, že hlavně poctivým zrátováním jsme druhý set vyhráli o několik bodů. Pan Jitka výborně čapal parkyho bomby v lajně a Noťas přidal nějaké deky. Tiebreak byl od začátku vyrovnaný. Parky v průběhu udělal přece jenom dvě chyby a tak jsem šel do koncovky s dvěma body k dobru. Za stavu 13:12 pro mě mi dal Parky desku a schylovalo se k velkému dramatu. My naštěstí složili a Parky coby zadní si řekl o pipe. Moje žena „D“ Jitka ho zobla jak malinu a v delší přetahovaný jsme výměnu vyhráli mým tvrdým útokem o Parkyho bagr do lesa.

O třetí flek 
Parky vs. Zdenán
Souboj o třetí místo působil unaveným dojmem, ale nakonec se přece jenom oba manšafty rozhýbaly a začaly předvádět pěkný čapavý volejbal. O trochu lepší byl Parky, který Zdenána zdolal ve dvou
koncovkách a zaslouženě skončil třetí.
Úžasňákovi

Finále 
Medvíd vs. Holous
Ani já ani Holous jsme čtyřky ještě nevyhráli, takže jsme oba dva cítili šanci zapsat se do dějin albeřského volejbalu a dostat se na kládu. Holous už ve finále dvakrát byl a vždy těsně prohrál (jednou s Lukášem a
Poražený finalista
jednou s Oldou). U stanu mi Holous prozradil, že výhra ve čtyřkách mu není souzená, ale že přesto si věří. Při slušné divácké kulise začal první set. Obzvlášt byl slyšet holousův dvorní fanoušek Koule, který po každém bodu svého favorita kvílel jak apač co běží do bitvy. Nekompromisní sluníčko pražilo Hólovi do obličeje a to se podepsalo na celém jeho mančaftu. Poměrně snadno jsme tedy brali první set a šli jsme na solárko my. Musím uznat, že se tam hrálo težko a hlavně v poli jsme toho skutečně moc neviděli. Za stavu 24:21 pro Hólu nám dal ještě šanci a namazal se do noťasovýho bloku. Další pokus narval do pásky, ale pak mi okamžitě nekompromisně rozrazil bagr obrovskou pumelicí a šlo se do tiebreaku, kde nám dalo slunce vydechnout svým odchodem za vrcholky stromů. Nejsem si úplně jist, ale mám pocit, že nás Holous ani jednou neubránil a za stavu 8:7 pro nás to trochu vzal jak se říká do „teplech“. Aut, aut, aut. Pak ještě zkazil servis a za stavu 14:8 pro nás jsem začal věřit. Po dokonalé náhře od pana Jitky jsem po lajně tvrdě ukončil holousovo trápení. Ä po loňském triumfu na lodičkách jsem vyhrál čtyřky a Noťas je obhájil.

Burza
Nakonec se ukázalo, že našemu týmu jsem věřil pouze Já a pan Jitka. Oba jsme měli vlastní akcii. A pak byly ještě čtyři akcie na Turyho na lodičky. Takže jedna akcie inkasovala 460 korun. Při kontrole svého portfolia jsem si vydělal krásných pár peněz.

Večer proběhl tradiční ples na Starý. Po sólu pro lodičkáře se mohly předvést první tři týmy čtyřek. Muži „A“ předali zahájení čtyřek na příští rok beruškám. Pak už pokračovala tradiční zábava.

Na závěr pár poděkování:
Děkujeme muzikantům, kteří se starali o hudbu na plese. Kuba, Parky a David. Obzvlášť Kuba to táhl celou noc a svým drivem vždy roztancoval celý sál.
Děkujeme ženám za výrobu loutek pro divadelní představení.
Děkujeme hercům.
A na závěr Melounovi, že se opět postaral o kulturní život na Albeři.

Zase za rok již na 55. Albeři!

Medvíd

Fotky

Žádné komentáře:

Okomentovat