neděle, listopadu 22, 2015

2015-11-20 MFF analýza Turnova

Matiky vs. Turnov. Pro jistotu dvakrát, aby nebylo pochyb. Protože čísel není ve volejbale nikdy dost a pěkných obrázků jakbysmet, je statistika naprostou nutností, ať je kvalita sportu jakákoliv.

V pátek venku:



Celou první polovinu prvního setu se čáry klikatí kolem sebe a svazují tak vyrovnanost utkání. Od 10. bodu ale Matiky nabírají na obrátkách a modré schody rostou bod po bodíku rychleji než červené, až se z toho vyklube příjemné vítězství o 4 body, které trochu projasní deštivý páteční večer. Tento obrázek je o to milejší, že jej nevídáme často. Máme spíše tendence s blížící se koncovkou ztrácet, nebo se nechat zcela převálcovat..jako v Dobi, tuším.

Obrázek druhého setu oku zarytého Matikáře už tolik nelahodí. Vedeme 2:1, soupeř v křeči a hraje špatně… A z ničeho nic se stav překlopí na 7:2. Bývá zvykem, že takováhle série začíná tím, že Kulich kazí podání a následně rozmrzele máchá rukama ve čtverečku..tentokrát kazil Lukáš. Nebo nedal eso, což je podobná chyba. Dlouho to vypadalo na housku, Turnov ale i s raketovým vedením hraje nervózně jak prvnička a kupí jednu chybu za druhou.

Třetí set připomíná set první..akorát na oné desítce tentokrát nezačíná modrá čára nabírat na vzestupu. Naopak dvě tříbodové šňůry Turnováků překlápí skóre na stranu domácích, kde se udrží až do konce, i přes drobné zaváhání na dvacet trojce. První sérii soupeřovi opět načal na podání Lukáš, druhou už ale poctivě Kulich, jak jsme zvyklí.

Čtvrtý set začíná jako druhý, prohráváme 1:0 a otočíme na 2:1. Nepřichází ale výpadek a vedeme 4:2. Pak ale přichází na podání Rohlík, nedává eso a Turnov si tak naškudlí šestibodovou šňůru, kterou přetrhne až technický time na stavu 4:8. Potim dotáhneme, Turnov opět odskočí, opět dotáhneme a zase Turnov odskočí… Dál než na 22 to bohužel nejde. Za vypíchnutí stojí zajímavá událost, kdy za stavu, zhruba, 15 něco rozhodčí píská špatné postavení a nestačíme se divit. Podle mého čtení zápisu tenhle set 25:22 skončit nemohl, a tak se (stejně jako při zápase), kloním k názoru, že to byla chyba zapisovatele, která nás za vyrovnaného stavu podtrhla. No co, zpětně už se poprat nemůžeme..měli jsme si asi dojít pro karty rovnou, aby byla vidět bojovnost, tak třeba příště. Paradoxně od tohohle momentu zaostáváme stále víc a ani 4 bodová šňůra v samotném závěru nestačila na jiný výsledek, než na prohru o 3 body. 

V sobotu doma:

Doma je doma. Ale že by to mělo nějaký positivní vliv na vývoj prvních setů se v dvojzápase s Turnovem příliš nepotvrdilo a stejně jako domácí v pátek, i my v sobotu první set v Chrámu ticha ztrácíme. Druhý set je jako v zrcadle a za stavu 14:7 pro matiky nikdo nepochybuje, že se vše v dobré obrátí. Nepříjemné vystřízlivění přinese stav 20:22 pro soupeře, ale na straně proti balkonu naštěstí visí aura, která nedovoluje vyhrát koncovku, takže číslo 22 na kontě Turnova již zůstalo až do finálního hvizdu.

Třetí set soupeře od začátku přehráváme a rezervujeme si u Turnova první bod do celkového hodnocení soutěže. Čtvrtý set je vyrovnaný až do poloviny, kdy Turnov udělá šňůru 4 bodů, čímž se dostává o 3 body nad nás a vedení udrží až do konce. Pátou sadu načínáme sérií 4 bodů my, respektive Kulich, který se podáním poprvé v zápase trefil do soupeřovy části kurtu a hned se z toho vyklubala 3 esa..a vedení udržíme až do konce.

Zajímavá jsou i čísla z analýzy. Například se nám daří tím víc, čím je soupeř ve větším vedení. Navíc se tenhle trend udržel po oba zápasy prakticky na stejné úrovni. Zajímavé jsou ale i změny… Například vliv tajmu na naši šanci dát bod byl v Turnově prakticky nulový a spíše negativní, zatímco doma významně vyšší a positivní. Asi i Standovi dělá domácí prostředí dobře.

Patrně největší změna nastala na podání. Zatímco v Turnově pro nás byl servis poměrně významnou nevýhodou, doma je jeho vliv také významný ale positivní. V tomto ohledu se nejméně změnil účinek Hynkova podání - co si vybavuji, tak nekazil a trefoval pořád libero, takže to asi odpovídá. Kulichova 4 esa v tibreaku pomohla k dobrému výsledku, nestačila ale na to, aby Kulichův výkon na podání překlopila do kladných hodnot. Trochu mne překvapil Tuškin a jeho statisticky spočítaná kvalita servisu..co si ale vybavuji, tak nekazil, netrefoval libero a ještě to každou chvíli Turnov nevzal, takže dobré.

raca

Žádné komentáře:

Okomentovat