neděle, listopadu 08, 2015

Hostivarská přehlídka


Týden se s týdnem sešel a za svou dobře míněnou snahu neponechat další víkend bez aktuality jsem byl po zásluze potrestán - prostřihal jsem si aktualitu vlastní. Na rozdíl od dnešních studentů si stále ještě více vážím 600 CZK za pokutu, než ušetřeného času za sesmolení několika řádek posměšků na adresu hrajícího základu, takže z toho něco vznikne. Všiml jsem si, že se mi často podaří míče odehrané v pátek zařadit do soboty a naopak, ale na to se historie neptá. Důležité je to, co je na papíře a ne to, co se stalo.

Úkol nás rozhodně nečekal jednoduchý. Pozice v tabulce nevábná, rozpačitý výkon z víkendu na jihu se za námi neustále táhne jako stín a začíná doléhat i tíha povinnosti - dva zápasy doma a oba s týmy z druhé výkonnostní třídy. Nikdo nepochyboval o tom, že body s Hradcem jsou povinnost a body s Chocní jsou potřeba na udržení šance chytit play off.

MFF Praha - Hradec Králové  3:0 (19,20,17)

V pátek jsem se do haly dostal spolu s Lukášem jeho vozem přímo z práce, takže alespoň nebyla na rozcvičce nouze o tepovku a na rozdíl od jiných pátků jsme dorazili včas - 17:36 mínus třetí patro na Vinici, 17:59 vcházím do zasedačky v plné polní. Zavážu tkanice, zapíšu 6 pozdních příchodů a Standa se jal črtat na flip-chart jak máme stát v poli.  Po Budějovickém tápání to patrně bylo potřeba, i když malovat Koubeho jak čape ostrou diagonálu, místo aby chodil za blok, to je práce čistě teoretická a patrně nikdo nepočítal s tím, že bychom se s touhle variantou setkali i na hřišti.

Jako většina týmů, i Hradec si na nás přivedl extraligovou posilu, mistra Bartůňka na smeči. Ovšem jeho prázdný pohled připomínající abstinenční příznaky a malátná chůze patrně nikoho nevyděsila. Dalším pokusem o podlomení našeho předzápasového sebevědomí byla volba strany proti balkonu. To jsem tu naposledy zažil cirka před třemi roky, když na nás tuhle fintu zkoušely Dobřichovice. Každopádně vloni jsme to rozcvičkou proti balkónu dotáhli do baráže o druhou ligu a letošní bilance byla 7:9 na sety, což o přínosu výběru této strany nevypovídá nic dobrého. Navíc na balkon nedali smeč ani jednu, saláti…

Nejzajímavější podívanou přinesl hned první set, když první 2 náhry (po jedné na každé straně) byly nekompromisně označeny jako dvoják a halou se začaly šířit pochyby o možnostech, kterými by šel vývoj utkání nějak ovlivnit. Na prvním oddechovém čase už to na dvojáky bylo 3:2 pro soupeře. Nevím, jestli potom zasáhla rána z hůry, soudnost rozhodčích, nebo fakt, že Hradec neměl čím klást odpor, každopádně se dvojáky přestaly pískat. Pro hráče to má velkou výhodu - dá se předvídat, jak je možné získat bod a dá se udělat i něco proto, aby se ztrátě bodu zabránilo.

Soupeře jsme nezvykle přehrávali snad ve všech herních činnostech, jen v počtu chyb byl Hradec zcela dominantní. Za zmínku stojí například výkon extraligové posily č. 13, která náš čtverec trefila až na 5 pokus v polovině druhého setu, a to rotovaným podstropákem. Obstojně jsme blokovali (respektive Hradec smečemi ohrožoval víc publikum než hřiště) a na strojovou hru: "Zkrácený kopec na hlavní kůl," nebyli hosté schopni nalézt účinnou obranu za celé 3 sety.

Ať zápas na pohled vypadal jakkoliv, výhra 3:0 zlomila napětí a uhájila cenné 3 body s přímým soupeřem, které se jak známo počítají dvojnásob. Nálada byla ještě umocněna příchodem Davida, navrátivšího se z Tel Avivu, aby nám pověděl radostnou pohádku o listopadových dětech, takzvaný příběh se zeleným koncem. A protože má každá šňůra konců víc, nezůstali jsme jen u jednoho. Zkrátka zápasový den, jak má být. Prozíravé bylo i rozhodnutí vzít do restaurace Lůcu, protože pak tíha případného pozdního příchodu domů není jen na mne. Po návratu z ledáren minulý týden jsem zjistil, že nést to v jednom je na hranici mých schopnosti…

MFF Praha - Choceň  3:0 (19,26,22)

Sobota přinesla mnoho nečekaného. Plán: Vstát v 11, lehký oběd, odpolední procházka a cesta autobusem na Hostivař. Realita: Budík v 7, cesta do Mostu, školení od 9 ráno do 4 odpoledne a sprint autem na Hostivař. Řídicí jednotka mi po hodině jízdy zpět do Prahy oznámila (anglicky), že jsem pirát silnic a měl bych zpomalit, což od auta beru jako podpásovku. Přesto to nevyšlo lépe, než na 16 minut pozdního příchodu (avizovaného) a promeškanou poradu. Ze čtverečkové diskuse jsem pochopil, že pořád nestojíme správně v poli, což se znovu malovalo, a také, že "bohužel" musíme hrát i středem.

Rozcvička tentokrát standardní, proti balkónu a proti nám soupeř působící výrazně volejbalovějším dojmem než v pátek. Navíc účko s číslem .. asi 15 .. hraje nejostřejší diagonálu co jsem v poslední době viděl z obstojné výšky a silou téměř Rumcajsí. Nicméně dojem trvá pouze do úvodního hvizdu. Hra odhalí, že se Choceň trápí s příjmem ještě víc, než my, netrápí nás servisem (na rozdíl od dosavadních soupeřů), účko smečuje z výšky a razantně, ale pouze do vlastního pole, středem hosté nehráli vůbec a hlavní kůl se dařilo zablokovat bez větších nedostatků.

Matiky najely na standardní taktiku, zkrácený kopec na hlavní kůl a Lukáš s tím mlátí vlevo i v pravo… Dokonce s tím mlátí i Parky, který buď zapomněl, že ho má rameno bolet, nebo potřeboval divákům ukázat, že stojí za to přijít. Sem tam obíhačka z handy, za zápas jsem zaznamenal 3 pokusy na bezblok, což je vzhledem k Lukášově pověsti v soutěži poměrně vzácný úkaz. Kulich hrál dvakrát z podbrady a Tury jednu trojku, ale nějakou významnější paměťovou stopu to nezanechalo (bodovou podle mého také ne). Sklenda na liberu odhodlaně rozhazoval příjmy tu vlevo, tu v pravo, ale nic to nebylo Chocni platné, když bylo nejhůř, poslal se kopec do závěsu na dvojblok Hýňovi, který s ním nekompromisně štípnul, kam bylo potřeba. Úspěšnost Hynka jsme spočítali někde mezi 120-140 % (nepočítali jsme do pokusů nehratelné míče) a nikoho asi nepřekvapí, že se tak stal miláčkem publika a zářil ještě oněco více, než obvykle.

Po změně stran držíme naše klíčové činnosti - Parky gumuje účko soupeře nekompromisním blokem, soupeř rozhazuje útoky ze středu daleko do zámezí, Lukáš s tím mlátí z kůlu a sem tam něco převalí i Kulich z prostředka. Nic naplat, Choceň se nás stále drží a neutečeme víc jak o bod. Za stavu 12:10 pro soupeře dostává Hýňa na účku první míč ve druhém setu (patrně aby si po výkonu v setu prvním odpočinul), bodovku od Turyho z pole na dvojblok a nekompromisně skládá… Vzápětí další míč, tentokrát na dvojblok lajnou a bod. To bylo tuším pro druhý set z handy všechno, zbytek skládá Parky s Lukášem z kůlu. Dobře blokujeme, Tury si vyzkoušel premiérový úspěšný blok na středu a do koncovky jdeme s vedením 22:19. Následuje série chyb a je to 25:25. Na servis nastoupí Lukáš a dopodává to, jako za mlada (nebo jak nám často tvrdí, že to zamlada vypadalo)… Jistota jednoho bodu z tohohle zápasu patrně v tu chvíli nebyla tak důležitá, jako fakt, že jsme uhráli první koncovku téhle sezony.

Třetí set běží podle představ. Jsme stále nahoře, na prvním tajmu vedeme o 2 body, na druhém už o 4. My, čtverečkoví hráči, jsme se sázeli, jestli padne rekord z Domažlic, kde Lukáš dostal 16 nahrávek v řadě, ale tentokrát se série naruší již na osmém pokusu, po kterém následuje handa pro Hynka. Přestože se před třetím setem šel poctivě rozpinkat, stihl už nejspíš definitivně zmrznout a kazí. Jakoby tím podkopal důvěru ve vítězství, soupeř pomalu dotahuje, až na sedmnáctve vyrovná a do koncovky jdeme bod po bodu srovnaní. Nevím, co se stalo, každopádně za stavu 20:19 pro nás Tury dal dva přímé body, třetí podání zahodil do tribuny a dohráli jsme 25:22. Ale možná se mi to jen zdálo, zní to nějak nevěrohodně…



Suma sumárum, víkend za 6 důležitých bodů a prolomení dvou nepříjemně dlouhých sérií, o kterých už psal Ládil je k nezaplacení. Co je pravda, asi jsme se tolik nezměnili my, jako kvalita soupeře. Podle mého do hlavního kůlu za celý víkend nedošli trojblokem ani jednou, Dobřichovice tam chodí od prvního míče.

Jen tak dál a sportu zdar,

ráca

Žádné komentáře:

Okomentovat