pondělí, února 18, 2002

Liberec


Naše bilance s Libercem je v letošním roce stejná jako s Budějovicemi - na zápasy 0:4 a na sety 1:12. Dva vybrané články o sobotním zápasu naleznete zde. Rád bych upozornil na tradičně neopakovatelný komentář příbramského dopisovatele (VAN) z utkání Perštejn - Příbram.
A Dobřichovice? Prohrály ve Starém Městě, zase 2:3.
18.02.2002, Mladá fronta DNES
Dukla si doma snadno poradila s nováčkem
Liberec - Úsměvy a dobrá nálada na liberecké straně palubovky provázely opět po delší době závěr domácího extraligového utkání. Volejbalisté Dukly si v sobotním 23. kole hladce 3:0 poradili s nováčkem soutěže
MFF Praha. Liberečtí se nutně potřebovali chytit, v minulých dvou kolech totiž doma prohráli se Zlínem i s Ostravou. Lehčího soupeře, než poslední MFF Praha, naštěstí v cestě za ztracenou sebedůvěrou potkat nemohli. Přesto Pražané v prvním setu pomalu se rozjíždějící Duklu překvapili a nebyli daleko od jeho zisku. Po vyrovnaném průběhu se dostali do vedení 18:21. "Naši hráči se obávali začátku zápasu proti soupeři, který při vší úctě, i když se snaží, nemá proti pozorně hrajícímu týmu v extralize šanci. Proto jsem klukům vštěpoval, ať se uvolní a hrají jen svoji hru, protože nic jiného to nechtělo," říkal kouč Dukly Ivan Jakubíček. To si za nepříznivého stavu vzali jeho svěřenci konečně k srdci, srovnali na 22:22 a při Staňkově výborném servisu šli do vedení 1:0. To byl zlomový moment utkání. V dalším dvou setech už předváděl úřadující mistr z Liberce pestrou hru podpořenou tvrdým a přesným servisem a další dva sety vyhrál rozdílem třídy. Volejbalisté pražského nováčka sice bojovali, ale jejich výkon extraligové měřítko rozhodně nesnesl. "Dobrým podáním jsme hosty zlomili a pak už to nechtělo nic jiného než hrát, hrát a hrát. Na tohoto nepříliš atraktivního soupeře se sešlo překvapivě hodně diváků, což mě potěšilo. A jsem rád, že jsme je konečně zase potěšili výhrou a snad to tak bude i nadále," přál si Jakubíček, který postrádal zraněné Rejlka a Steffana, uzdravený Nečas byl na lavičce, ale do utkání nezasáhl. Liberečtí volejbalisté jsou pět kol před koncem základní části stále třetí se stejným počtem bodů jako druhá Odolena Voda. Právě na jejím hřišti nastoupí Dukla v příštím kole v přímé bitvě o důležité druhé místo, které zaručuje volno v prvním kole play off. Jasně první jsou České Budějovice, dva body na Duklu ztrácí čtvrtý Perštejn.
Dukla Liberec -
MFF Praha 3:0 (22, 14, 14). Čas: 65 minut. Diváků: 450. Dukla: Boula, Dlouhý, Staněk, Dittrich, Pikeš, Bíza, libero Sukuba - Ticháček, Zadražil.
18.02.2002, Sport
dr zařídil drama
Českobudějovičtí hráči ukončili šestizápasovou vítěznou sérii Ostravy
Přestože volejbalisté Ostravy vyhrávali nad lídrem mužské extraligy 2:0, museli se spokojit s jedním bodem. České Budějovice si tak udržely čtyřbodový náskok před Odole
na Vodou, která sehrála vyrovnanou bitvu ve Zlíně a rovněž se radovala až po tie-breaku. Perštejn a Liberec využily ve 23. kole výhodu domácího prostředí a bez ztráty setu přehrály Příbram, respektive MFF Praha.
DANZAS OSTRAVA-JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE 2:3 (21, 21, -23, -20, -13), 114 minut, rozhodovali Cirbus a Antušák, 500 diváků.
OSTRAVA: Štika, Tomáš, Jedlička, Zvolánek, Zedník, Golštajn, libero Dohnal - Duda, Správka, Obhlídal.
Č. BUDĚJOVICE: Dvořák, Rubáček, Zelenka, Hudeček, Jeslínek, Cerha, liber
o Habada - Černý, Kvasnička, Kust, Šotola.
V první sadě bylo na hrací ploše dlouho jen jedno mužstvo. Ostrava Jihočechy přehrávala a rychle si získala znatelný náskok. Hostům se v hale na severu Moravy těžko dýchalo a v prvních dvou setech se lídr extrali
gy do tempa nedostal a oba prohrál. Ve třetím setu se už ale Českobudějovičtí začali srovnávat se servisem domácích a navíc se chytil smečař Kvasnička, jenž po delší absenci zaviněné zraněním nastoupil až v průběhu utkání. V dramatické koncovce třetí sady byli šťastnější právě hosté a snížili. Čtvrtý set se vyznačoval nezadržitelností jejich útoků. Jakmile se jim podařilo přihrát, nahrávač Dvořák si vybral útočníka, jímž byl nejčastěji Kvasnička, a ten položil míč. Vynikající zápas dospěl do tie-breaku, na jehož průběhu se podepsali oboustranně nepřesní sudí. Jejich výroky více rozhněvaly hosty, kteří i vinou žluté karty pro trenéra Pommera náhle prohrávali 4:8. Pak však úspěšně zariskovali a téměř ztracený zápas dotáhli do vítězného konce.(riš)
FATRA ZLÍN-C
HANCE ODOLENA VODA 2:3 (-21, -24, 22, 21, -9), 105 minut, rozhodovali Dvořák a Došlík, 200 diváků.
ZLÍN: Bolehovský, Pavlík, Svoboda, Posikira, Kopanja, Baránek, libero Chromý - Šrámek, Calábek, Stejskal.
ODOLENA VODA: Pláteník, Rak, Wiedermann, Sekanina,
Král, Koláčný, libero Masorjak - Malčík, Štokr, Nekola.
Kdyby domácí zvítězili, vytoužené šesté místo by měli na dohled. Lépe odstartovali jistější hosté, kteří svou převahu zvýraznili ve druhém setu, před jehož začátkem požádal sudí Došlík fanoušky, ať
jej přestanou urážet. Nahrávač Wiederman rozdával přihrávky Sekaninovi s Pláteníkem, a ti umísťovali míče mimo dosah soupeře. Zato Zlínští útočili stereotypně a mnohdy narazili na zformovaný trojblok Odolena Vody. Poté se však situace změnila. Obrat řídil srdcař Bolehovský, jehož razantní smeče po dlouhém náběhu málem lámaly protihráčům ruce. Dostálovi svěřenci zvládli koncovku třetí a nakonec i čtvrté sady, v níž vedli už 14:5, ale tak pouze 21:20. V tie-breaku měli být psychicky nahoře domácí, ale hosté se stačili vrátit do formy z úvodu utkání. Rozparáděný Jan Bolehovský byl na všechno sám a ambice Zlína na průnik do play off zase o něco klesly.(koš)
SPARTAK PERŠTEJN-VAVEX PŘÍBRAM 3:0 (21, 22, 25), 66 minut, rozhodovali Záhorcová a Fink, 720 diváků.
PERŠ
TEJN: Fortuník, Štolfa, Špernoga, Oršuliak, Bican, Michal, libero Obdržálek.
PŘÍBRAM: D. Rosenbaum, Kozák, Havrlík, Škodný, Zach, Agafonov, libero Kryštof - Boula, Pavelka.
Úspěšnost bloků 7:6, na esa 1:1, pokažená podání 14:13. Bilance se zdá zcela vyrov
naná. Co tedy rozhodlo o poměrně hladkém vítězství domácích? Především to, že často dokázali jejich blokaři útok hostí nadrazit, jejich spoluhráči kvalitně zpracovat a po malovaných nahrávkách racionálně kalkulujícího Fortuníka již nezbylo smečařům nic jiného než protiútok realizovat. Při této činnosti vynikali především Bican a Michal. Hosté ovšem nebyli odevzdaní, několikrát se pokusili o zvrat utkání. V prvním setu vedli domácí 9:4 a 16:10, ale hosté korigovali na 18:20. Koncovku však zvládli domácí jak úkol z malé násobilky. Podobný charakter měl i vývoj obou setů následujících. I ve druhém vedli domácí čtyřbodovým rozdílem, soupeř vyrovnal na 21:21, ale více ani ťuk. Nejdramatičtější byl set závěrečný. To se hostům dokonce podařilo dostat do vedení 21:20, ale blok Spartaku byl dvakrát nepropustný jak železniční šraňky, které sklerotický vechtr zapomněl zvednout a odskočil si na pravidelný doušek.(VAN)

DUKLA LIBEREC-MFF PRAHA 3:0 (22, 14, 14), 61 minut, rozhodovali Krsek a Pejpal, 400 diváků.
LIBEREC: Boula, Pikeš, Dittrich, Dlouhý, Bíza, Staněk, libero Sukuba - Ticháček, J. Zadražil.
MFF PRAHA: Petříček, P. Zadražil, Honzík, Kouba, Kadavý, Zbirovský, libero Pekárek Skýba, Stehno.
Hostující tým dělal favoritům problémy pouze v prvním setu, kdy se domácím nedařilo podání a blok. Praha vedla v koncovce ještě 20:17. Poté Boula dobrým blokem zavelel k obratu v utkání a zbylé dva sety byly v jasné režii favorita.(VM)

(c) copyright 2002 by SPLAWEK soft (r) 

Žádné komentáře:

Okomentovat