pondělí, prosince 09, 2013

Mikulášská nadílka


MFF – Choceň 3:0 (13,19,21)
Po zpackaném listopadovém konci a prodloužení série porážek došlo k poklesu až na 9té místo a to rozhodně naším fanouškům nelíbilo. Čekal nás souboj s mládím, které letos sympaticky vlétlo a rozvlnilo již roky ustálené poměry v tabulce první ligy. V pátek nováček soutěže Choceň, který nám chtěl oplatit podzimní porážku před vlastním publikem, a v sobotu brněnská plotna nabitá vycházejícími nadějemi volejbalového sportu. Scénář jak z hollywoodského prostředí, souboj dravého mládí versus surová zkušenost sliboval pěkný sport. Karty byly rozdány jednoznačně a od pondělí jsme začali lámat železo, kousat hřebíky a v duchu citátu naklonit štěstíčko na naši stranu.

„O volejbale víme, co se dá. Nemá smysl dokola něco omílat. Abychom je porazili, potřebujeme rychlost, tu ale teď nemáme. Naše kolena neudrží delší tlak, v hale toho moc nenahopsáme. V těle nám hlodá artritida a většina kloubů nám začíná vápenatět. Trénink formou přátelského utkání odpadá. No jo, problémů je moc. Takže musíme vsadit na starej osvědčenej zdrcující silovej volejbal, na koňskou sílu, na těžký ocelový uzemňující pumelice, co natřesou v hrobech i jejich dávno zesnulý předky. Pokaždé když zasmečujeme, musí si myslet, že se srazili s náklaďákem. Začneme vyrábět zničující zbraně, JEDEM !!!“

Páteční večer poprvé letos napadl v Praze sníh a nebylo to poslední „poprvé“ co se přihodilo. Úsměv na tváři vykouzlil Mikuláš, který naplnil prázdné igelitky z Alberta zbrusu novými teplákovkami (poprvé nové soupravy na MFF). „Až po vyhraném zápase.“ rázně zakročil kapitán a najednou byla motivace ještě větší. Na řadu přišla poprvé tabule (barevné magnetky nebyly k nalezení), ale záhy jsme zjistili, že o soupeři vlastně nic nevíme krom toho, že poprvé hrají v naší hostivařské aréně a na pár tamních zajímavostí. Do roku 1984 měli státní pivovar, nejvyšší šikmý most v ČR, fotbalový tým Uhelné vosy a křenovou pomazánku Křemilek z místní mlékárny. Povídali jsme si o volejbalu jako takovém, když tu v zadních řadách neustálý šepot rušil Standovu přednášení. Vyzval tedy Vácu, aby se podělil i s ostatními se záludnou otázkou. A Váca, od jakživa do kadetů trénovaný blokař fenomenálním dědkem Bláhou, se zeptal:“ A co je vlastně ta otočka???“ Netřeba popisovat co nastalo. Zavzpomínali jsme na podzimní zápas a hurá na tradiční košandu. Když se stroj zasekne tak se do něj vrtá tak dlouho než opět nerozjede a tak vrchní montér poslal lehce pozměněnou sestavu. Párky s Hynkem na smeči, Káda s Kulichem na bloku, Váca na liberu, Průche na nahrávce a premiérově poprvé Lukáš na postu univerzálním. Pevně rozhodnuti nenechat si utéct začátek setu jsme nastoupili do hry.

Ze severu musel dorazit orkán Xaver, nebylo jiného vysvětlení, protože počítadlo se točilo jak větrná elektrárna a trhala rekordy. Průche s Lukášem pověstnou pilku přitáhli servisem na delší chvíli k nám. 25:13 byl stav, kterým jsme odcházeli na druhou stranu hřiště. Cestou jsme minuli i soupeřovi fanoušky, kde vrchní kotelník právě vytahoval choceňský buben. Standa si moc poznámek neudělal, protože na co jsme sáhli, to vyšlo. Hynek s Kulichem roztočili ruletu, kdo dá víc bodů, zda Hynek útokem nebo Kulich obranou. Po prvním setu stav 5:2 pro Hynka. Nelze opomenout zase jedno poprvé a to Lukášův doskok. „První vyhrání z kapsy vyhání“ jsme nechtěli dopustit a do dalšího setu jsme nastoupili pozorně.

Stejný začátek, stejná písnička. Průche si vzal taktovku a jal se tvrdit muziku do první technické přestávky. Po krátkém odechnutí a osvěžení v tom vesele pokračoval až žluté karty pro soupeře. Zaskočený choceňský trenér připravil několik změn. Varianta s nejlepším blokařem na postu smečaře nás udivil a ještě více nás překvapilo zjištění, že ten příjem fakt umí a blokování je bez debaty. Nicméně luxusní náskok nám dovolil vyzkoušet si ojedinělé herní situace naostro a hlavně na příjmu. Vychladlé libero se pokusil rozehřát Tury během technické pauzy a Váca se potom už jen usmíval. Bojovný pokřik „Chceme vidět Choceň“, pozdě trousící se fanoušci a stálé bubnování vlilo do žil soupeřovi trošku elánu, ale rozjetý vlak se jim zastavit nepodařilo, 25:19 končí druhé dějství. Kulich stihl přidat jeden blok, ale Hynek byl o 2 lepší a stav 7:3.
Životodárné teplo nás pomalu opouštělo, srandiček přibývalo a důrazný apel na pozornost a rozvážnou hru zanikl ve hvizdu ke třetímu setu. Tentokráte to byla konečně hra pro diváka, vybudovat náskok se nám podařilo až ve střední pasáži setu. S děkovným pohledem se na nás Hynek otočil a potom jsme jen přihlíželi osobní bitvě mezi ním a jejich šikovným nahrávačem s hřívou ve stylu Raye Doyla ze seriálu Profesionálové. Standa sice zareagoval, ale my ostatní, zvědavi výsledku kdo z koho, jsme podporovali Hynka v jeho zvonkohře nadále. Trpělivost došla až Průchemu, který to Hynkovi na popáté nepůjčil, a dal přednost Párkymu na handě. O prsa korejské ženy jsme udrželi náskok 15:14 a pokračovali dál v pokerové partii. Nespokojen s vývojem partie si soupeř od dealera přibral ještě jednu kartu navíc, tentokráte červené barvy a bylo jasné, že víc jak 21 mít v součtu nebude a složil karty.

A tak se svěšenými hlavami choceňští mladíci vysypali přichystané mikulášské ponožky a s prázdnou odjížděli domů, snad si vánoční náladu udělají v Dobi. Napoprvé jim zůstala Hostivařská aréna zakleta. K radosti z výhry, třem bodů, přibyla i radost z nových modrých outfitů, které jsme hned neklidně oslavili v restauračním zařízení. Ještě snad dlužím konečný výsledek mini-soutěže mezi Hynkem a Kulichem, která dopadla 9:4 vítězně pro Hynka. Konečně vítězství po delším půstu.

Z deníčku …
-          René úspěšně zhodnotil pokladničku, a je krásné mít takového reprezentativního pokladníka.
-          Přišla zima a v hostivařské hale jdou do kurzu podobné vtípky
Eskymák k manželce: Čím si zabila toho medvěda, co leží před iglů?
Eskymačka: Tím bumerangem co si měl na posteli!
Eskymák: Ještě jednou mi sáhneš na ponožky a zlomím ti deku!!

Kulich

Žádné komentáře:

Okomentovat