čtvrtek, prosince 12, 2013

Brno versus 6 Plzniček


MFF – Brno 3:0 (18,18,14)
Dalším mladým kolektivem, který k nám zavítá vyzkoušet naši prosincovou fazonu, bude Brno. Nabitá soupiska plná nadějných mladíků co snaží prokousat do exhibicionistických upoutávek extraligového týmu svým působením v prvoligové soutěži. Držme ji palce v této dráze modelek, ovšem sobotní večer byl o volejbale. V nových cvičebních úborech jsme se sešli v zasedačce včas až na notoricky známé výjimky. Tyrš radost mít nemohl, protože dvě sady spodního dílu byla záludná překážka pro matfyzáka a tak bylo několik kalhot až po kotníky a zbytek končil v půlce lýtek. Vynechám Vácu, jehož kalhoty plandaly ještě 15cm za patama. Taktické pokyny tentokrát chyběly, protože Kauč do Brna nejezdí a navíc extraligové „Ačko“ jelo rubat do Sarezy. Pozor dával jen Kulich, pro kterého to bylo jedinečné derby, zbytek se už těšil košíkové konstrukce. V hale se nám prudce ochladilo oproti včerejšímu dni, ale píšťalka po utažení sítě o jeden zoubek navíc souhlasně pokývala, že podmínky jsou splněny pro prvoligový souboj a šlo se na „warming up“. Odšpuntovala se hřejivka a halou se pomalu šířila líbezná vůně kafru. Brňáci teda jezdili pod taktovkou extraligového lodivoda Mirdy Malána degradovaného k prvoligovému družstvu o tom žádná. Doufejme, že budou mít vliv i na atypickou rozcvičku MFF v budoucnu.
Kulich nasadil brýle a dal panáky.

A jak říká Jirka Rejmanů, když se týmu daří tak nic neměň, nastoupili jsme k prvním setu ve stejné sestavě, v jaké jsme včera vítězně skončili. Představení předvedené při rozpinkání, vůbec neodpovídalo tomu, co Brno předvádělo v prvním setu. S velkými problémy procházeli přes pevně zformovanou obranu a trápili jsme je servisem, co to šlo. A to ještě nepřišel na servis Párky. Pak přišel na servis Párky, bum bum bum, time, bum, time, bum bum, technický time (16:6), bum a konečně solidárně postoupil a přenechal hru i dalším. Tento moderní způsob světového volejbalu navnadil i mladí z Brna a začali se zastřelova nepříjemnou plachtou a jemně korigovali nešťastný vstup do zápasu. (25:18).

Během pauzy jsme z Párkyho konečně dostali tajnou informaci, kde fazónu našel. Prý pět plzniček. Ovšem očití svědci, kteří byli v neklidném pohostinství, a také pokladníkem pečlivě uschovaná účtenka potvrdila, že jich bylo šest. S pubertálně šibalským úsměvem nás hecoval Káda na lavičce, ostatně není se čemu divit, protože v našem kolektivu je čím dál mladší a navíc Brno smečovalo o jeho blok do své palubovky celý první set. Druhý set začal ve stejném tempu. Náš servis a jejich přítah to byl hlavní strůjce našich bodů. Postaral se o to hlavně Průche a potom zase Párky. Následovaly i výukové lekce, hrát rozumem = volně předvedeno Lukášem znamená zablokovat hlavou soupeřova nejúdernějšího hráče. Urychlit náhru = volně předvedeno Vácou znamená přítah o soupeřova blokaře smečujícího do našeho nabíhajícího nahravače ze zóny jedna nahrávajíc normál na hlavní kůl, vyzkoušena i varianta s Párkym. Za stavu 15:6 přišel na servis Kulich a verzí alá Nadál přerušil hru druhým technickým oddychem. Kauč v dobrém rozpoložení zřejmě zapomněl tradičním střídáním rozhodit Kulicha na servisu a tak po technické pauze opět servis Nadál, tentokrát neúspěšně (pozn. pokladníka). Zápisník letí na židli a na řadu přichází hovory ke Kulichovi. Soupeř zbraně nesložil, ještě hůř, dokonce na podání nastěhoval volejbalové dělo jménem Licek. S přibývajícími přímými body rapidně klesala nálada. „Pojďme, přeneseme se přes to.“ Zazněla slova uvadajícím hlasem. A podařilo se. Zbyl jen tříbodový náskok, ale to nás neodradilo od naší ekvilibristické hry. Překvapující Kádova prachovka na servisu pořádně rozčílila hostujícího trénera, protože skončila bodem a navíc okomentována slovy hlavního aktéra:“ tak ještě lehčí mr*ku dám, fakt hodně těžko.“  A to nebyl poslední co nám Káda předvedl. Bezprostředně v následující výměně ukázal nezapomenutelný úder, který na okruhu hrají už pouze dva hrači 1. Roger Federer a 2. Káda. Brněnského blokaře nadráží na středu Kulich a balón směřuje na za zadní lajnu, kde již zmíněný Káda zahajuje otočku a zády k síti v mírném předklonu zasahuje míč pravou rukou a jednoručním backhandem returnuje balón rovnou na druhou stranu sítě mezi 4 konsternované hráče a rovnou boduje. NEZAPOMENUTELNÉ !!! Tribuny burácí a je slyšet i hlasité povzbuzování extraligového eskymáka v péřovce s nápisem „SMITHERS“ VK KARBO VENEZIA. Deka je pryč a my pokračujeme v cestě za vítězstvím (25:18).

V přestávce mezi sety kameramani zapomněli vypnout dnes populární ruchové mikrofony a byl zachycen rozhovor mezi Kaučem a Honzou Kašparem:
HK:“Standó, můžeš mi prosímtě vysvětlit proč ten Kulich vlastně skáče to podání?“
SS:“Já ti sám nevím.“
HK:“Ale dyť ho pořád kazí. Tak mu řekni, ať dává ze země.“
SS:“Já mu to říkám, zkus to ty.“, kroutí hlavou a rozhazuje rukama Standa.
HK:“ Hmm, tak já mu to teda řeknu.“
HK:“ Kulichu, neskákej ten servis.“ otočí se s prosbou Honza Kašpar
Do třetího setu, poučeni z mnoha letošních bitev, které se nám vymkly z kontroly, jsme nastoupili bez vlastního pocitu ukolébaní a podcenění soupeře. Konečně se soupeř probral ze zimního spánku a začal i od začátku klást odpor 8:4. Náš univerzál rozhodně nepovažoval 4 bodový náskok za odpovídající jeho výkonu a razítkoval soupeře (hlava nehlava, hlavně libero) dál, jak úřednice na poště vánoční pohlednice. (stav 16:9). Na řadu přišla výuka s praktickou ukázkou různých přístupů při zamačkávání míče na první přes od nejzkušenějších. Nutno podotknouti, že kvůli výchovnému efektu vždy ukázka byla zvolena tak, abychom si povšimli chyb. Nejprve míč přeletěl hráče a ten místo rozehrávky pokračoval koňskou silou a tak zazvonily obklady v metrové výšce na tribuně. Vzápětí další zkušený matador, míč v ideální trajektorii pro balkónový úder nezabalkónoval, ale z mírného poskoku rozehrál přes Průcheho a ladně se vyhnul brněnskému dvojbloku na středu. Poté následovalo několik špatných smečařských rozhodnutí v různém podání. „Ty seš vážně blbeček, co?“ směřoval doprovodný komentář do čtverečku, kde byl pouze jeden hráč připraven zasáhnout do hry. Naštěstí brněnští přistoupili na podobné divadélko a zodpovědně trefovali bloky. 25:14 svítil konečný stav na tabuli a brněnští mladící dostali ve třetím setu pověstnou vánočku (oprava redaktora - housku).

Shrnuto podrženo maximálně úspěšný víkend 6 bodů 6 setů a to vše za méně než dvě hodiny, většinou dvě a více hodiny dřeme na 1 bod. V tabulce jsme se opět vyšvihli na krásné 6 místo s vyrovnanou bilancí výher a proher. Sprcha a rychle do restaurace na mikulášskou slezinu oslavit  výhru a Kádovy narozeniny. Objevili se i klubové legendy, kterým byla udělena povolenka, a o zábavu bylo postaráno. Za zmínku stojí RUNDOVÉ BIGBEATOVÉ OKULÁRE, Párkyho slavné cesty na bar, matematický rébus pro ZEL mínus Í na m-tou několikrát se opakující a někdy i bez m-tého mocnitele psáno  ZEL - IM I I I IM IM I I I“, dohodnuté první novoroční přátelské utkání na krev o útratu v hospodě, velmi neklidnou paní vrchní v Neklidu a potom následný přesun k bombardérům B52. Doufejme, že elán dobře zvolenou tréninkovou strategií nám vydrží i nadále. A prosincové sportování zakončíme vítěznou vlnou. Čekají nás sněhem zavátá Česká lípa a extraligová palubovka ČZU PRAHA C.
Sportu zdar, volejbalu zvláště !

Příjemný advent přeje Kulich

Žádné komentáře:

Okomentovat