pátek, listopadu 04, 2011

Dobřichovice - MFF 3:0 (18,16,22)

Co se stalo minulej pátek večer v Dobřichovický sokolovně? Velmi hladce jsme slehli tři nula. Dobřichy hráli dobře, tak nějak stejně jako vždycky - nedělali chyby, jezdili v poli, neměli problémy na útoku. Navíc v tamější tělocvičně, a záměrně nepíšu hale, se každýmu hraje blbě, protože strop je tam proklatě nízko. To všechno pro nás ale nebyly žádné novinky nebo překvapení. Dobrou hru domácích i nízkej strop jsme očekávali. Skutečností však je, že jsme Dobřichám nedokázali klást žádnej výraznější odpor.

Herně (=výsledkově) se nám nedaří. Kdybych byl profesionální fotbalista a měl bych říct proč, nabízela by se klasická sportovní výmluva "o tom kousku sportovního štěstíčka", které nás v poslední době opustilo. Jenomže o prohře v Dobřichách (stejně jako o těch předchozích) nerozhodnul nedostatek štěstí, ale naše špatná hra. Abych byl konkrétnější, v podstatě v každém našem odehraném setu nastane minimálně jednou situace, kdy nejsme schopný několikrát za sebou odztrátovat (třeba pětkrát). Když k tomu přičtu fakt, že v poli moc balonů nechytíme (a když chytíme, tak nenahrajem, nesložíme, apod.) a bodů ze servisu a bloku máme v každém setu jako šafránu, není se čemu divit, že pořád prohráváme.

Když neudržíme úspěšnou hru na ztrátu, nemáme v současný formě k dispozici nic, čím bychom dostali soupeře alespoň trochu pod tlak. A průběh posledních třech zápasů to potvrzuje. Z devíti prohraných setů (Junioři, ČZU, Dobi) jsme se ani jednou nedostali se soupeřem do koncovky, vždycky bylo rozhodnuto už někdy po dvou třetinách setu! Protože jádrem pudla je tedy podle mě naše hra na ztrátu (jasně, žádný tým neztrátuje stoprocentně, ale málo týmů, i v naší první lize, se dopouští podobných šňůr jako my), měli bychom zde něco změnit.

Já navrhuju hrát více středem a rychleji do obou kůlů. Nahrávači neberte to, prosím, osobně. A nebo vlastně berte, stejně tak jako smečaři, blokaři i liberové a účko - všichni se zlepšeme, a to jak při zápase, tak i v tréninku. Právě na cvičišti bychom podle mě naší ztrátě měli systematicky věnovat více času. Kulichu, ty se zlepšovat nemusíš v ničem, statistiky máš dobrý, takže ti do dalších zápasů přeju mnoho osobních úspěchů.

Abych dostál formátu aktuality a přitom skončil něčím pozitivním - zdálo se mi, že oproti předchozím zápasům, jsme v Dobi projevovali větší ochotu se se soupeřem o vítězství poprat (i když slovo poprat až příliš nadhodnocuje náš projev). Bylo by hezké v tomto trendu v dalších zápasech pokračovat, abychom si i pro prohře mohli s čistým svědomím říct, že jsme alespoň bojovali a se soupeřem se porvali. Bojovat a radovat se z uhraného bodu není otázkou aktuální herní formy. Nevybízím k tomu, abychom se během zápasu hádali sami mezi sebou (i když jednomu z nás to alespoň na chvíli, na rozdíl od jeho soka v hádce, pomohlo - i negativní emoce mohou nakopnout), nebo skákali jako opice. Větší porce energie (od každého na hřišti) při uhraných balonech nám podle mě může jedině pomoct.

Vóďa

Žádné komentáře:

Okomentovat