úterý, října 27, 2015

Soupeři z Moravy - Staré Město, Brno B – říjen 2015


 Když jsem se po dopoledním squošíku a dobrém nedělním obědě odvážil vytočit Hynkovo mobil, aby mi v barvách vylíčil, jakým zázrakem se povedlo skolit Matikářům Brno B, které  doposud s 5ti výhrami  nemělo jediné zakolísání  a  ztratilo   do  sobotního utkání  pouze jediný set, ozval  se mi synovo otrávený hlas.


 V jedné větě jsem se dozvěděl, že Brno přijelo „jen„ se dvěma extra-ligoušema / Muroň a „ještě jeden“  /   a krom 3tího setu   vlastně  nebyl   problém...

Další podrobnosti už mi zůstanou navždy utajeny, protože po minutě hovoru synova trpělivost právě vypršela a rezolutním sdělením „tak čau, čau tatoni„ dal najevo, že nic dalšího se s otcem po mobilu, v neděli, rozhodně rozebírat nebude!!

Holt není nad správnou výchovu vlastních dětí…

Poslední noticka zněla, že si synek svojí  ne- šikovností s „úspěchem“ vystříhal „aktualitku„ z proběhlého dvojzápasu a že bych mohl něco sepsat, když už jsem i přes opakované zákazy dorazil na páteční zápas se „Starákem„

Vše bylo myšleno vtipem, ale to netušil, že v otci dřímou doposud utajované spisovatelské vlohy…


 Shodou okolností jsem byl inkriminovaný pátek, pracovně u svého kolegy lékaře-gastroenterologa, sídlícího svou privátní praxí v samém srdci matičky Prahy. Po dopoledním programu, kdy jsme špičkovými  endoskopy  firmy  Pentax  úspěšně  vyšetřili   zažívací  útroby  objednaných pacientů, jsem rychle zaskočil   do  nedalekého  obchodního  domu Palladium a   během 5ti minut zakoupil od ukrajinské prodavačky  další  volejbalová kopyta - značky  Adidas–Court  Stabil  12. Stále totiž žiji v plané naději, že můj rapidně snižující se útočný/ i obranný / volejbalový výskok je zaviněn nekvalitní obuví?!?

Pak už jen procházka po starobylé Praze, pozdní oběd za „světové“ ceny v jedné z mnoha restaurací, kde čeština je cizím jazykem a hurá  podle navigace, přes  Václavák na Bruslařskou 10  :-)

Na balkon byl vstup uzamčen, tak rychle dolů. Před halou pokus o nasazení návleků, které po dvou krocích nenávratně ztratily svoji zamýšlenou funkci.


 S úvodním hvizdem rozhodčího jsem se svojí sestřičkou /zdravotní :-)/ Ivkou  zabral místo za palubovkou domácích borců. Celková divácká podpora čítala 6 diváků + 2 podavači balónů,takže největší ruch se ozýval  z hloučku střídaček obou mužstev.

První set a Pan Koube na podání. Následně úlet o 5 bodů a nakonec vítězství 25-22   sláva :-)

Druhý set, soupeř začíná kousat.

Šikmooký nahrávač, zapůjčený Zlínem, Truong Duc Luan, se pohybuje po hřišti jak leopard Stejně tak skáče, jak do dálky, tak do výšky. Sundavá  Hyňu  jednoblokem, nadráží  smeče soupeře, neomylně vybízí střeďáky k útokům.

Jeho prstoklad na míči má nádech orientálního kouzelnictví. Skákaná plachta ve vietnamském podání dostává přijímače domácích do značných problémů.

Stav 1-1. Z druhého setu stojí ještě za zmínku také kouzelnické umění hlavního sudího, kdy je záhadně Lukášovi odpískán dvoják. Divili se všichni, Lukáš nejvíc.

Rozhodčí je však neoblomný. Všichni hráči na place se od tohoto okamžiku bojí odbytí prsty, protože čistota úderu závisí jen na libovůli pána na empajru.

Standa míchá sestavou. Čerstvé síly jdou na plac. Koube hecuje, tmelí kolektiv, snaha však vyznívá na prázdno, Starák se rozjel do vyšších obrátek. Padáme 1-2. Krize vrcholí.


 Z domácí střídačky zní vzrušená debata, slyším Lukášovo – snad to kruci teď nezabalíme a následuje výmluvná gestikulace rukou.

Opět změna sestavy. Už není co ztratit. Hraju si na proroka „vidím to na tie-break“, šeptám sestřičce a oba držíme palce.

Kluci dřou, krásné výměny na obou stranách, Rohlík s Koubičem  vytáčejí obrovitého trenéra Karabce opakovaným oběhem a skórováním do zóny 5. Bloky začínají fungovat, obrana se konsoliduje, libero a Parky přijímají za jedna, Rohlík rozdává obloučky do všech směrů. Stav je  2-2 Jde se do pátého setu. Hyňovi konečně sedá ostrá  digoška, sestřeluje kapitána Staráku.  Stav je  8-5 a točíme strany, Rohlíkovi je odpískáno nečisté odbití při náhře. Následují dvě chyby a je srovnáno 8-8. Do koncovky jdeme nakonec  s jednobodovým náskokem. 

Stav  14-13. Podání, ubráněnej útok soupeře a Parky dostává dohrávku do hlavního kolíku.

Smeč, spíš páska, než blok, míč se odráží do autu. Rozhodčí chvíli zaváhá, ale to už se domácí radujou a tančí vítězné kolečko. Hosté nechápou a nevěří… Konec, tečka, štempl - vydřené dva body jsou v kapse.


 Kapitán hostů marně protestuje a nakonec se zachová jako opravdový KAPITÁN.

Bez urážek, ale důrazně vyplísní oběma sudím, navíc jako gesto nesouhlasu jim nepotřese rukou. Soupeři však férově pogratuluje k vítězství a je za to odměněn spontánním potleskem.

Jdu za Hynkem prohodit pár slov, vítá mě svojí klasickou formulkou, „jsem sráč, musím víc dřít„. Přichází pozdravit Lukáš a Kulich, na všech je vidět úleva a pocit euforie. S trenérem Standou žertujeme, že to bylo jak na rybách, popustit - zaseknout. Ve skrytu duše věříme, že by se mohlo něco urodit i v sobotu s Brnem… a ono to nakonec opravdu klaplo!!!

5 bodů za víkend, v tabulce únik MFF z pásma play-down.

Jen tak dál hoši, gratuluji



                                                                    Z Klatov zdraví a na viděnou se opět těší   

                                                                                                           Ondra Jelínek  / od Hyňy /



P.S. Díky, Zdenáne, žes mi pomohl propašovat můj příspěvek na web, srůstej  :-)

        Hyňa, v kapitalismu se neděkuje, je to za 500  :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat