pátek, října 18, 2013

Choceň a Brno

1      Intro
Nová sezóna se rozjela a hned druhý víkend nás čekal letošní nejdelší zájezd (i když tentokrát bez noclehu). Zájezd navíc nebyl náročný pouze na kilometry, ale nečekal nás nikdo slabší než druhý a první tým průběžného pořadí. V prvním kole dala Choceň, jakožto nováček soutěže, nakládačku Hradci Králové i Nymburku a stejně tak si odvezli 6 bodů bez ztráty setu i do Brna.

Zápasy prvního víkendu nás navíc vyčerpaly natolik, že hned 5 hráčů od pondělka nastoupilo ozdravnou kůru na marodce a tři se během týdne dokonce nezotavili ani natolik, aby se mohli výletu účastnit. Vyrazili jsme proto v plné síle devíti kusů (s náhradníkem na smeč a na účko), permanentkami na bloku a letošním debutantem na liberu Štěpánem. Doufám, že natrénoval, protože Vácu do Vánoc patrně neuvidíme…

Z mapky je vidět, že do Chocně jsme jeli malou oklikou, ale na rozdíl od posádek dalších dvou aut, která přijela dříve, nikdo z nás neměl pozdní příchod do šatny. Cesta zpátky byla o něco kratší, ale o to záživnější (přes most, viz dále a ani další posádky si nemohly na nedostatek zážitků stěžovat – více Průche). Do Brna byla cesta v klidu nevídaném, a z Brna improvizovaný přejezd do Zruče na osudovou zastávku. Ze Zruče vedl do Prahy teleport (znázorněný přímkou), na jehož začátku jsem spal a všechno bylo v pohodě. Na jeho konci jsem nespal a všechno bylo úplně špatně… Ale co, domů mě odvezli, takže si nelze na večírek stěžovat.


Ještě něco obrázků, ze kterých je vidět, že do všeho jdeme naplno a možné limity jsme překonali i mimo palubovku. Je také patrné, že cesta do Brna připomíná spíše stezku pro horolezce než dálnici (a to nejen podle grafu…).



2      Choceň : MFF Praha - 1:3 (-23,23,-21,-17)
Choceň nás přivítala zahulenou hospodou, do které vedlo větrací okénko z naší šatny, útulnou halou a houfy volejbalových nadšenců. Problémy se však ukázaly hned při nástupu na palubovku. Za prvé v hale nebyly basketbalové koše, tudíž nastala krkolomná improvizace s rozcvičkou (nakonec asi dobře, že Káda nejel, protože by si akorát kazil páteční večer). Za druhé, našlapaná tribuna dokázala halu vydýchat během prvních 3 minut rozcvičky asi tak na 30 stupňů, takže dusno bylo ještě dříve, než se začal hrát první míč.

První set byl od začátku tahanice o každý bod, naštěstí jsme skoro stále o ten bod vedli my až do zdárného konce. Zahájení druhého setu 4:0 doplněné matným výkonem signalizovalo, že se soupeř skládá a vezou se laciné 3 body. Za stavu 7:6 pro soupeře už se body tak laciné nezdály, ale set se ještě podařilo zachytit. Skládal Kulich, nekompromisně, bez rozeběhu, skrz jakýkoliv blok a na zem. Skládal Lukáš (Hynek napočítal 11 bodů a žádná chyba), ale moc se nedařilo Parkymu, kterému čapli všechno možné i nemožné. Při vedení 22:20 nastal osudový okamžik – chyba, prsty na třetí přes do sítě, time, na kterém Lukáš s Průchem domluvili sedmičku a následné vedení soupeře 23:22, když se na signálu sešel pouze Průche sám. Pak jsme asi dokazili příjem, který nám borci z Chocně znepříjemňovali nějakou divnou plachtou, která nám nešla, a drtivou většinu míčů jsme hráli kůlem na dvoje ruce.

Třetí set jsme zahájili s plnou vervou, bez Parkyho, který si zkušeně a zcela sám polámal nohu (pro změnu ne křeče, ale natažené lýtko) v průběhu druhého setu a s Hynkem se zbrusu novou permanentkou. Za stavu 15:8 pro soupeře to vypadalo spíše na ručník, než na 3 body a v Choceňském kotli tvořeném asi 50 fanoušky v hale a dalšími na chodbě u televize, kde běžel přímý přenos, se dalo dýchat jen stěží (slyšet nebylo nic už od začátku). Samo se ale nevyhrává. Soupeř začal chybovat (my jsme přestali chybovat) a 21:21 už vypadalo na důstojnou dohru. Na závěr 2 bloky, jeden čapnutý míč, jedna chyba = 25:21. V tomhle momentě nezbývá, než poděkovat Davidovi, který dal 4 podání v řadě. Do té doby jev z naší strany nevídaný. Ztráta vyhraného setu patrně borcům z Chocně vzala příliš mnoho sil, a tak jsme se celý čtvrtý set uživili poměrně bez nervů z chyb soupeře.

Něco fotek ze zápasu ZDE.
Statistická analýza: Příloha A

Co ve mně zanechalo dojem:
·         Neškodně vypadající plachta soupeře, která nám dělala nevídané potíže.
·         Naše neškodné podání ze země, které končilo různě, ale jen výjimečně ve hřišti soupeře.
·         Most na cestě domů, viz obrázek níže. Fotka je mizerná, ale nedokázal jsem udržet pevnou ruku při průletu rakety skulinou jen o několik centimetrů širší, než byla ona sama.



Jakože to berou v Chocni vážně, tak jsme dokonce dostali tu čest pronést několik slov k zápasu do regionální přílohy MF DNES. To důležité je v další části…

3      Zprávy z kuloárů
Volejbalisté Chocně si připsali poloviční úspěch. Mužský A tým nejdříve nezvládl duel s MFF Praha, které podlehl 1:3. Další den si však poradil sDobřichovicemi poměrem 3:0.

CHOCEŇ (mšv) Na zaplněné tribuně choceňské haly vypukla exploze nadšení. Domácí hráči právě dotáhli nervy drásající koncovku k nejtěsnější možné výhře 25:23 a srovnali stav utkání třetího kola I. ligy proti MFF Praha na 1:1. Radost to však byla nadlouho poslední, jelikož Choceňští poté nevyužili slibně rozehraný vývoj nadcházející sady, v níž vedli už 16:10. Nakonec ji ztratili poměrem 21:25 a jejich šance na bodový zisk znatelně poklesly. „Už jsme hodně prohrávali, ale dokázali jsme se vrátit k naší hře, což bylo klíčové. Důležité bylo, že jsme to nezabalili, neházeli na sebe vyčítavé pohledy a zkusili ještě zabojovat. Nestává se příliš často, abychom dotáhli takovou ztrátu a je to spíše malý zázrak,“ okomentoval rozhodující zvrat zápasu hostující blokař David Vozábal. Otřesení domácí se ve čtvrtém dějství nedokázali klást výraznější odpor a po výsledku 17:25 museli skousnout první letošní porážku. I proto neskrýval domácí trenér Jaromír Švec zklamání s průběhem a výsledkem duelu. „Zápas jsme nezvládli herně i organizačně. Nejvíce problémů nám dělala souhra hostujícího nahrávače se smečařem Koubou, se kterou jsme se takřka po celý průběh utkání nevyrovnali,“ zhodnotil vystoupení svých svěřenců Švec.

4      Brno B : MFF Praha - 3:2 (18,-20,-25,23,7)
Po výhře v Chocni a jednom pivu v místní putyce jsme se rozprchli každý po svém směr Praha, akorát Kulich se rebelsky vydal na druhou stranu směr Brno a Štěpána unesla jeho rodina do Hradce. Ráno mne přivítalo velmi rychle, průjmem jako hrom. Po týdnu se střevní virózou, která ve čtvrtek konečně odezněla, to bylo velmi příjemné probuzení. Kolem 13 h někteří z nás vařili oběd (já 2 suché rohlíky), někdo vyjížděl z Hradce a někdo už svištěl po dálnici na Brno, kdyby náhodou. Naše raketová posádka vyrážela z Černého Mostu ve 13:50 a za hodinu a 25 minut jsme už stáli o 199,24 km dále před Brněnskou halou (skoro hodinu před plánovaným srazem). 5 minut po plánovaném srazu se objevil i Kulich. Sice bez hlasu a bez koordinace pohybů, zato s elánem, v jednom kuse a s mým dresem.

Čekání nám kromě svačiny (další 2 suché rohlíky) zpříjemnil i zápas basketbalu, který se odehrával na našem hřišti a skončil až v16:40 (od 16:15 se dohrávalo 5 minut poslední čtvrtiny, přerušených asi pěti tajmy a 150 trestnými hody, ze kterých padly 3 koše). Parky se stále tvářil nepohyblivě, takže opět nástup s Hynkem (debut s permanentkou permanentkou), Kulichem a všemi zbývajícími permanentkáři. Od začátku bylo jasné, že bude třeba bojovat, protože všichni ze soupeřů byli alespoň o půl hlavy vyšší než my, skákali o metr výš a uměli dát těžký servis s minimem chyb (všichni, bez výjimky).

Hned v prvním setu na nás soupeř vletěl dělovým servisem (zejména borec na účku s č. 3 – Rychecký, s č. 9 Zmrhal a desítka – Licek nám dávali co proto). Naše tajmy za stavy 4:11 a 9:19 asi hovoří za vše a výsledek 25:18 rozhodně není ničím výstavním (o 3 ulívkách, až pod strop, které spadly na 6 metrů od sítě do našeho hřiště, by asi bylo lepší pomlčet). Druhý set o mnoho lepší. Vedení 4:0 zahnalo Brňáky trochu do kouta a mohli jsme si konečně zahrát bez laviny es. Skládal Lukáš, skládal Kulich (tradiční mrdou bez rozeběhu), asi něco dal i Hynek a hra konečně začínala vypadat jako hra. Třetí set už to vypadalo, že  nám soupeř opět ujede hned na začátku, ale už za stavu 6:7 jsme byli opět ve hře. Dramatická koncovka se z našeho vedení 23:22 obrátila ve stav 25:24 pro soupeře, ale nakonec jsme si vydobyli bod za dva uhrané sety výhrou 27:25. Mám pocit, že jsme uhráli nějaký zázračný míč středem v té nejvypjatější chvíli (Davide?), ale zeptejte se raději Kulicha, ten bude vědět všechno.

Co je fakt, stále nás trápil příjem a nedařilo se nám čapnout ani jednodušší míče v poli. Těžší míč jsme, mám pocit, nečapli ani jeden, jakoby se nám štěstí vyhýbalo. Asi to byl hlavní důvod našeho neúspěchu v dalším pokračování. Naděje na 3 body se rozplynula ve čtvrtém setu, kdy soupeřovo účko k servisu přidalo i nekompromisní útok ze všech pozic a dva body nám začaly utíkat hned na samém začátku tajbrejku, po sérii nevydařených příjmů, za stavu 2:5. Následně 4:10 a bylo hotovo. V sobotu nám asi souzeno vyhrát není, tak nezbývá, než to zlomit příští víkend proti ČZU C.

Po zápase byla nálada taková, že jsme si ani nestřihli o aktualitu a fofrem pádili dom (respektive směrem dom). Naštěstí jsem se tentokrát vybavil daty po všech směrech, takže psaní aktuality nebylo velké zlo a ani jsem moc neprotestoval.

Komentář na webu soupeře: Průběh setů jak na houpačce, tiebreak v naší režii. Brno: Hruška (N), Zmrhal (S), Malášek (B), Rychecký (U), Muroň (S), Pražák (B), Dítě(B) a O. Žaba (B). Střídali Licek, a Smrčina.

5      Závěr
V Chocni jsme hráli poměrně slušně. Měli jsme napřed smůlu ve druhém setu, pak štěstí ve třetím setu a vyhráli jsme. Zpětně myslím, že docela zaslouženě. V Brně jsme tak dobře nehráli. Měli jsme trochu smůlu ve čtvrtém setu a prohráli jsme. Také ale myslím, že zaslouženě. Ve výsledku získat z víkendu 4 body je lepší, než spadnout ze schodů a na pátek zdarÉe LipÉec a zabojovat o domácí čest, když už neporazitelnost nevydržela. Závěrem malá anekdota, která doufám omluví případné nepřesnosti. Vzpomínek po návštěvě Zruče značně ubylo…

Výlet do Zruče:
·         19:24, konec 5. setu. Nálada nic moc, na pivo to nevypadá ani v nejmenším (opět).
·         19:30, jede se do Zruče, protože se přímo do Prahy nevejdeme do aut (Průche neumí vyndat dětskou sedačku… Asi bychom se ale nevešli ani tak).
·         20:45, příjezd do Zruče na tenisovou schůzi, dobrá Plznička a pečené koleno.
·         20:50, dáme si 3, Marcelko (myšleno 3x hruška Spiš, Štěpán se nerozvážně rozhodl řídit).
·         20:55, malé panáky mají tu výhodu, že jich můžete vypít kolik chcete a nic se vám nestane…
·         Dále každých dalších 20 minut: „Dáme si ještě 3, Marcelko.“
·         00:15, spěcháte někam? Ne? Tak ještě 3, Marcelko…
·         02:30, odjezd ze Zruče nad Sázavou (nejspíš).
·         XX:XX, konečně v posteli (samozřejmě po řádném protažení a strečinku).

Ať se stalo cokoliv, od hruškové smrště jsem bez průjmu, takže za mě dobrý. A Marcelko, klidně ještě 3.




6      Příloha A

Standardní analýza na základě logistické regrese. Vstupní proměnné: Postavení, skóre, set, body chybějící do konce, bodový rozdíl a servis. Zápas se vyvíjel podle následujícího:



Z výsledků vychází zhruba tohle:
·         Mít servis je pro nás nevýhoda.
·         Nejlepší postavení je s Průchem v zóně 1 (na síti Lukáš, Tury a Kulich).
·         Dobré je i síť David, Průche a Lukáš.
·         Když Kulich podává, je to ještě o něco horší než u ostatních (kombinace servis – obrana).
·         V průběhu zápasu jsme se obecně zlepšovali (s výjimkou druhého setu).

Celkově je přesnost modelu skoro 70 % (predikce, zda dáme nebo dostaneme bod na základě uvedených faktorů). Přesnost predikce v zisku nebo ve ztrátě bodu je zhruba stejná.

Tabulka 1: Přesnost modelu

Ztráta bodu
Zisk bodu
Predikována ztráta bodu
 49
 21
Predikován zisk bodu
 37
 77
Celkem
86
98

Tabulka 2: Souhrnná tabulka modelu


 Estimate
 Std. Error
 Pr(> |z|)
Dif
 -0.0091
 0.0715
 0.8991
Time
 -0.1122
 0.5365
 0.8344
Konec
 -0.0098
 0.0238
 0.6812
Pod
 -0.1767
 0.7008
 0.8009
factor(x)3
 0.1252
 0.6656
 0.8508
factor(x)5
 1.5516
 1.1919
 0.1930
factor(x)6
 0.2645
 0.6630
 0.6900
factor(x)9
 -0.7599
 0.9107
 0.4040
factor(x)10
 0.6594
 0.7270
 0.3644
factor(x)11
 2.3465
 1.1213
 0.0364
factor(x)12
 0.4453
 0.7652
 0.5606
factor(SET)2
 -0.0197
 0.4586
 0.9658
factor(SET)3
 0.5186
 0.5037
 0.3032
factor(SET)4
 0.6530
 0.5007
 0.1922
Pod:factor(x)5
 -1.5410
 1.5490
 0.3198
Pod:factor(x)6
 -1.4059
 1.0745
 0.1907
Pod:factor(x)9
 -0.9260
 1.4543
 0.5243
Pod:factor(x)10
 -2.7939
 1.3961
 0.0454
Pod:factor(x)11
 -1.9337
 1.3093
 0.1397
Pod:factor(x)12
 -0.2820
 1.0231
 0.7828


Ráca

Žádné komentáře:

Okomentovat