čtvrtek, února 17, 2011

Postup! MFF - ČZU 3:1 na zápasy

13. října 1917 nad poli doliny Iria u vísky Aljustrel nedaleko portugalského města Fatima hustě pršelo. Statisícihlavý dav sedláků, poutníků, zvědavců, novinářů i fotografů sprchovaly další a další proudy z temných mraků. Ráno prašnou dolinu změnili voda a lidé během dopoledních hodin v bažinatý lavor.

V poledne mraky ustoupily, déšť ustal a odhalené slunce ozářilo údolí rozličnými témbry světla. Poté se pulzující disk oddělil od oblohy a vrhnul se po klikaté dráze k zemi, aby nakonec skončil na svém místě a oněmělí lidé, před chvílí promočení, byli zcela suší. Úkaz byl viditelný až ze 40 kilometrové vzdálenosti.

Reportér Avelino de Almeida z listu O Século popsal celou událost takto: "Před užaslými zraky davu lidí, jejichž vzezření bylo biblické, když stáli s nepokrytými hlavami a dychtivě hleděli k nebi, se slunce chvělo, provádělo náhlé neuvěřitelné pohyby v rozporu se všemi vesmírnými zákony - podle vyjádření většiny lidí tančilo."


11. února 2011 těsně před sedmou hodinou odpolední se Praha chystala ke svému obvyklému rituálu pátečního večera. Zlatá mládež a metrosexální poupata uzurpovali blyštivé výlohy marnivých podniků v centru metropole, těžce vydělané automobily střední třídy částečně ucpaly hlavní exity z města. Intelektuálové a podivíni lezli do svých doupat, první struny kytar a bendž praskaly za opilého veselení továrních sil, zatímco sídlištní mraveniště blikala neustálým přepínáním televizních obrazovek.

Snad jen v Hostivaři se schylovalo k neobvyklé události. Skupina dobrovolníků právě potila svá ztěžklá těla ve snaze rozhýbat je před volejbalovým kláním, když jednolitý šum sportovní haly prořízla dunivá rána. Zvuk byl způsoben prudkým nárazem lehce podhuštěného míče značky Gala do podlahy. Ohromné množství kinetické energie vyneslo těleso po odrazu od palubovky až téměř přes konstrukci ochranného zábradlí jižní tribuny.

Společným jmenovatelem popsaných událostí je slovo zázrak. Osobně jsem o těchto nevysvětlitelných jevech až do 11. února pochyboval. Teď už pochybovat nechci, abych síly, které je způsobují, nerozhněval.

Pod dojmem krátké epizody před volejbalovým zápasem MMF-ČZU už věřím, že hordu u Fatimy osvítilo boží světlo, protože do hostivařské tělocvičny přišla toho únorového večera vyšší síla osobně. To ona vedla ruku, která míči úderem přes síť přidělila potřebnou rychlost k odrazu.

Očití svědci i aktivní účastníci utkání přešli prudkou ránu bez výrazného povšimnutí. Jsem však přesvědčen, že hráčům mužstva MFF, aniž by to byli ochotni připustit, zanechala hlubokou brázdu v podvědomí. Událost je omráčila natolik, že v utkání svému soupeři podlehli. Ono strávit v mžiku tak velkou porci emocí není snadné a ne každý to dokáže. Jeden z domácích hráčů byl dokonce natolik vyveden z míry, že v těch nejvypjatějších okamžicích zápasu máchal rukama naprázdno do vzduchu ve snaze přehrát míč na stranu protivníka.

Stačil však krátký čas na to, aby borci z MFF spirituální zážitek vstřebali a novou energii využili. V odvetném utkání 12. února městského rivala, vedeni neviditelným, přesto patrným, praporem vztyčeným v předchozím dni, zdolali. Snad aby nad nimi vítězná korouhev visela i v dalších utkáních, pořídili na místě, kde v předchozím dni míč značky Gala zaduněl, společnou fotografii. Je možné, že snímek přítomnost nadpřirozena zachytil.

A kdo byl oním mužem, jehož ruka (a tělo) vedená boží bytostí událost způsobila? Odpověď nechám na každém z Vás, není však překvapivá. Jen napovím. Už když mu spoluhráči vymýšleli přezdívku, jakoby v něm přítomnost vyšší síly podvědomě cítili. Holy znamená v angličtině svatý, nebeský, posvátný..

voříškovej vóďa

1 komentář:

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_Miracle_of_Fatima ...:)))

    OdpovědětVymazat