pondělí, září 06, 2004

Jezný

Díky Borousovi za připomenutí nechutného poplivání seriózního pracovníka, a sice jezného. Když se řekne hrázný, leckomu se vybaví lysá hlava hrázného Palyzy. Proč ovšem nemá mít místo na slunci taky jezný?

Šoupnul jsem si do googlu "jezný" a to byla smršť nalezených odkazů.

Např. www.occupationsguide.cz (a ti to vědí moc dobře) říká, že hrázný - jezný :
Kdo to je a co dělá? Hrázný - jezný je pracovník, který obsluhuje, provádí údržbu a opravuje přehradní, plavební a jezová zařízení na řekách.
Co je náplní jeho práce? Sleduje jakost vody v nádržích i na přítocích a kontroluje pásma hygienické ochrany, provádí i další různá měření a pozorování a eviduje jejich výsledky. Někdy také obsluhuje malé vodní elektrárny. Rovněž provádí údržbu porostů na vodních stavbách. Zajišťuje práce při povodích a ekologických haváriích.
V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno v prostorách vodních staveb a objektů, je třeba počítat s měnícími se klimatickými podmínkami.
S čím pracuje? Pracovními prostředky jsou různé stroje a zařízení, měřicí technika i řemeslné nářadí.
Jaký by měl být a co by měl znát? Předpokladem pro úspěšný výkon povolání je úplné střední vzdělání, rychlost reakce, smysl pro techniku.

Nebo krásný článek z časopisu Naše rodina s názvem Jezný leze do jezu :
Průvodcem na cestě do jezu nebyla jezinka, jejíž jméno nepochází od jezu, nýbrž má cosi společného s babou jagou, ale zkušený vodohospodář pan Olgerd Pukl, jehož titul je vedoucí jezný, dříve též plavidelník. Šumění i burácení svého jezu naslouchá už od roku 1968, tedy čtvrté desetiletí. Zdá se, že umění stavět jezy jsme odkoukali od bobrů....

Nebo do třetice z životopisu známého básníka Zbyňka Ludvíka Gordona :
Pracoval jsem v různých profesích - jako technik na tel. ústředně, jezný, redaktor, vydavatel, production manager v RA, nyní jako vedoucí obchodního úseku.

Plyne z toho jediné : slovo jezný se prostě smí ve scrabblu používat. V žádném případě to není něco jako když ježáč jaská jaginovi jažina, apod.

V.H.

Žádné komentáře:

Okomentovat