pátek, dubna 04, 2014

Playoff finále – jiná soutěž aneb 27 vyhraných setů

Finálová bitva o první místo v první lize se přesunula po dvou vítězných utkáních k hostům do východočeské Chocně. Celý týden jsme samou nedočkavostí proháněli beachvolleybalový míč po všech koutech tělocvičny a večery trávili v posilovně. Pověrčivost je někdy vrtkavá jako počasí, a když už je šňůra vítězných utkání dlouhá 16 zápasů, tak si každý setsakramentsky rozmyslí jakýkoliv větší zásach do denních rituálů. Vítr do plachet nám přidal navrátilec a pošramocené pravítko č.2 Malináč, který se ukázal na druhém tréninku v sezóně a balkón málem kapituloval. A ten samý vítr nám zase vzal Tury a jeho nový jarní sestřih i přes všechny přednášky zarostlých vousáčů. Krátké ohlednutí – MFF – Choceň 4:0 (12:3), zatím pokaždé jsme soupeře překvapili novým uskupením kádru či předvedenou hru, Jednu aktualitu jsem už na Choceň psal, ach ten prokletý Rohlík (Pozn. autora). Monopost MFF1 Edgara Davise vyrazil z holešovického pitstopu na čas s celou posádkou. Překvapením dne bylo Kulichovo vítězství o post navigátora a čestné sedadlo v přední části vozu. Naučná trasa po krásách České republiky vedla pod pyšně týčící se Kuňkou (pro neznalé turisty státní hrad Kunětická hora) kolem prosperujícího kiosku s točenou zmrzlinou v přilehlé vesnici, přes technickou stavitelskou pámátku v podobě železného mostu přes Labe, který ani náš coach o 5 let nepamatuje, když ho sešroubovali v roce 1947 a od té doby slouží svému účelu a je vyhledáván hordami motoristů čekajících nekonečných frontách s touhou vychutnat si ten zážitek úzkého přejezdu na druhou stranu řeky. Do choceňského volejbalového stánku Pod Sakem jsme dorazili s luxusním časovým náskokem, jenž byl následně proměněn v konzumaci vynikající domácí klobásky s hořčicí. Do šatny dorazili všichni včas a Standa měl k dispozici kompletní soupisku hráčů kromě nadšeného rolbaře a úspěšného zahradníka v jedné osobě, který musel odjet na mezinárodní konferenci pěstitelů ředkviček 2014 konanou letos v Londýně. Tabulka a magnetky upozornily na situace, kterým jsme se měli vyvarovat a mohlo se jít do vyhřáté bíložluté haly. I přes úžasné zázemí choceňského klubu objevil KD a jeho spolek náruživých pinkačů zásadní chybu ve vybavení. Totální absence basketbalových košů !!! Dokonce ve všech místnostech !!!. Rozšiřující rozmrzelost v týmu jsme zahnali poklusem kolem hřiště. Padesátka fanoušků se od poslední návštěvy Chocně rozrostla na úctyhodné dvousetčlenné publikum v modrožlutých barvách vybavené bubnem, pokličkami a různými zvuk vyluzujícími povzbuzovadly. V přátelské atmosféře jsme si potřásli pravicemi se soupeřem a s údivem jsme nastupovali na palubovku jakmile nás pořadatelé po jednom vyhlašovali. Kulich si připadal jak na mistrovství Evropy v televizi a škoda, že se nečetli i přezdívky.

První set jsme začali v defenzivním módu a Piňďa testoval, jestli palubovka správně duní. V technickém přerušení hry nás seznámil s výsledky měření a mohlo se jít hrát. Nutno podotknout, že choceňští netradičně ve žlutých dresech si vypracovali 5ti bodový náskok, u kterého se nehodlali vzdát i přes vynikající a přesnou Průcheho kombinaci se středovými hráči. Druhý oddechový čas jsme uvítali s kroutícími hlavami nad nedůsledným stylem uhrávání bodovek. Fazóna ještě zůstal zamčený v autě a nastal čas rozehřát Parkyho se Štěpánem. Stav 11:19 nasvědčoval fiasku a poprvé zasáhl stratég Standa a poslal Rohlíka na P1 s tradiční rošádou na P4, kde Kulich vystřídal VC. Choceňský křižník dostal 5ti bodový zásah v kuse, ale potopit se ho nepodařilo. Poničenou ponorku M.M.F EINS odtáhl remorkér do doku mezi sety s nelichotivým výsledkem 0:1 (20:25). Od stavu 18:22 jsme předváděli hru, o které jsme debatovali před utkáním. 
Při výměně stran jsme plnými doušky nasávali neuvěřitelnou atmosféru vyprodané arény Pod Sakem za dobrovolné vstupné. Druhý set jsme se pokusili neusnout na vavřínech a prezentovali jsme se hrou z konce prvního setu. Průcheho servis znamenal krátkodobé vedení 3:1 bohužel poslední v tomto setu. Technická pauza za stavu 7:8. Špatně odhadnutá dráha letu se projevila jako eso a mínusový bod do statistik našich liber. Choceňská banda podporovaná fanoušky se osmělila a začala kombinovat středem. Náskok narůstal díky štěstěně na jejich straně. Trpělivě jsme ztrátovali a rozehrávali Parkyho se Štěpánem. Druhý odpočinkový mezičas jsme zahájili s tříbodovou ztrátou. Ubrali jsme na servisu, začali jsme pózovat místním fotografům, soupeře jsme nestrhli a ten sebevědomě trefoval čtverec 9x9. Nechal nás přiblížit na dva body a nic víc. Konec setu 22:25, zasekli jsme pověstný dráp, s úsměvem na líci přešli na druhou stranu, až na VC, který byl zelený jak sedma, a těšili se na třetí set, jak jim to všechno spočítáme.
Velké množství lidí koncentrované v malém prostoru si vybralo svou daň. Okolní teplota stoupla o 5 stupňů, vypařily se nám iontové nápoje, dresy konstantně zvlhly na všech včetně Malináče a na místních pisoárech se vytvořila fronta až ven. Komplikace to nebyla, neboť místní sympaticky nechali hráče (i nás) předbíhat a vesele konverzovali, kolik nám pustí bodů ve třetím setu. Kulich projevil železnou víru a na otázku jak to dneska vidí (stav na sety 0:2) odpověděl tradičně 3:2 taky výhra. Oklepal a mazal zas do vyhřáté haly. Tam se vše chystalo k začátku třetí sady. Šachový velmistr Standa po bedlivém pozorování soupeře objevil slabá místa v herním projevu a naše postavení šlo do třetího setu posunuto o dvě pozice. Ukázalo se že tahle drobná úprava měla demoliční následky na choceňské. Do hry jsme vstoupili opět s náskokem, který se nám podařilo udržet do technického timeoutu 8:4. Neočekávaným zraněním pinkátka Kodera byla choceňská kanonáda paralyzována a body přibývaly na naše konto. Kompaktní obrana hlavního kůlu dirigovaná KD slavila úspěch. Navíc podpořena čapavou hrou v poli změnila obraz hry a hlavně i zabarvení ve tváři VC. Fanoušci povzbuzovali, jak jen mohli, ale Choceň nenacházela úspěšný recept jak nás zbrzdit 16:9. Ani s jedním z nejlepších nahrávačů ve střední Evropě Choceň nezvrátila průběh setu a s houskou (pozn. Autora – dali méně než 15 bodů) se poroučeli na druhou stranu hřiště. Stav 25:13 (sety 1:2). Vychutnali jsme si klidnou chvíli konsternovaného hlediště a mysleli už na další set.
Série vítězných setů se narostla na číslo 49 a my se hecovali k jubilejnímu 50tému vítěznému setu a zisku jednoho bodu dle italského bodování do tabulky a hlavně možnosti pokusit se vyhrát celé playoff. Soupeř zjistil, že ve finále nejsme náhodou a že „jen nadšení“ nás neporazí. Na druhou stranu my zase, že štěstí odejde a šedivka není věčná. Jako politi živou vodou jsme vlétli do čtvrté sady a Choceň krkolomně dotahovala náš mírný náskok. Publikum je hnalo, ale lehkost byla tatam. Náskok 1 až 2 bodů se přeléval na obě strany až do technického stavu 7:8 a druhý 16:15. Odskočili jsme na dvoubodové vedení 18:16 a žlutá karta - nastala doba pro pokerovou partii v hlavní roli rekonstruktér Průche a pan Píšťalka. Diskuze nedopadla podle Průcheho představ a otočen zády k publiku nad hlavou roztleskával kotel hostů. Pan Píšťalka si ovšem toto gesto vyložil jinak a vytáhl z balíčku další kartu tentokrát červené barvy. I přísedící delegát kroutil nesouhlasně hlavou, kterak si pan Píšťalka snažil tendenčně upoutat svou pozornost v takovémto utkání, bod pro Choceň. Průtahy při zapisování rozladily nebo vyplašily přesné mušky Parkymu, Štěpánovi a Piňdovi. Náskok putoval na stranu Chocně 19:21. Edgar Davis spílal ve čtverečku panu Píšťalkovi. Tribuny šíleli. Slova nebylo slyšet a toho využil choceňský kapitán plachtícím podáním. Stav 19:22. Dobrá kombinace  našich PP (Průche Parky) znamenala snížení na 20:22. Alibistická Kulichova plachta skončila v zámezí, takže i on tam skončil a VC naběhl na příjem - stav 20:23. Zbraně jsme nesložili a Piňda po lajně sestřelil nahrávače Chocně 21:23 Nepříjemný Průcheho servis soupeř odvrátil a vybudoval si možnost ukončení zápasu vlastním servisem - 21:24. Ve čtverečku si Tury trhal svůj nový účes s rétorickou otázkou „Proč jsem se stříhal?“. Choceňský matchballservis číslo 1 Průche proměnil v úspěšný útok přes KD na zadní lajnu - 22:24. Na servisu Parky. V nezáviděníhodné pozici poslal míč na stranu soupeře, jehož univerzál trefil diagonálně aut. 23:24 na servisu opět náš Parky, ale z pohledu Chocně stále matchball číslo 3. Zapracovala defenzíva a napotřetí se podařilo útočné choutky nechat na polovině Chocně – 24:24 svítilo na světelné tabuli. Psychicky vyčerpaný Parky ještě jednou zkusil zaservírovat, avšak balón neposlechl jeho přání a skončil v autu. 24:25. Infarktový obrat soupeř rozdýchával a nevěřícně odevzdal další bod 25:25. KD ho servis a nadražený útok soupeře se podařilo na podruhé Štěpánovi položit z hlavního kůlu a nový vedoucí 26:25. Za mocného pumpování konečně zacloumaly emoce jinak ledově klidným Štěpánem s bojovým rykem „Hrrr na ně, hyň sa ukáže“ hecoval hrající squadru azzuru před menšinou našich fanoušků, kteří najednou byli slyšet v celé hale. A byl to on kdo opět před zraky diváků a svých fandících rodičů položil poslední bod opět z hlavního kůlu podruhé za sebou a v euforii jsme byli my. 27:25. Stav 2:2, jubilejní 50tý set dobyt a boj o 17cté vítězství pokračuje.
Pátý set jsme zahájili na vlně, vedení 6:2. Postaral se o to nepříjemný servis a pevná obrana. Soupeř kontroval timeoutem. Kotelníci rozpoutali úplné peklo a svůj tým hnali k nevídaným zákrokům, chybějící razance našich útoků odstartovala stíhací jízdu choceňských až na 6:8, krátce přerušena výměnou stran a dále na 7:10. Vyrovnaná hra nenabízela příležitosti ke snížení náskoku a tak se na skóre dostalo až na stav 11:14. Soupeř znovu servisu ve stejné situaci – 3 matchbally. Snad strach z vítězství nebo šedivka padla na domácí borce, kteří nám doslova darovali svou ukvapeností a nepřesnou hrou srovnání 14:14. Hynek se Štěpánem proběhli servisem a stav byl 16:16, po chybě soupeře jsme uskočili o bod a na hřiště se dostal Kulich, který si pohlídal diagonální smeč domácího kapitána, a mohli jsme si pořádně vydechnout - stav 3:2. Do potlesku za předvedené utkání zaznívali naše vítězné výkřiky a i ve vítězném kolečku se ozvalo 3:2 Ti Čuměli. Objevila se i oslavná kolektivní rybička směrem k našim fanouškům, kteří se nebáli přijet do Chocně a věrně fandili až dokonce. Za doprovodu vítězných chorálů se v hale Pod Sakem snesly na zem dva matfyzácké dresy, fotila se památná vítězná fota. Nekonečné rozhovory pro tamní tisk, gratulace od všech a všem. Po řádné hygieně jsme se ochraptělí vydali v nočních hodinách hledat do Chocně útulnou restauraci, kde nás čekalo osvěžení a zasloužené jídlo.

Pohár pro vítěze první ligy ... Svaz totiž dává pohár a medaile jen celorepublikovým soutěžím, které nemusí hrát baráž o postup do vyšší ligy a tak si budeme muset počkat ještě jeden rok, protože ještě sezóna nekončí, série pokračuje měřením sil s extraligovým celkem v baráži.

Těšíme se znovu na známé tváře a uslyšíme nezapomenutelnou hymnu „Už je tu ten správný čas, volejbal tu máme zas ...“, ale o STARÉM MĚSTĚ doufám, že napíše někdo jiný. 

Kulich

Žádné komentáře:

Okomentovat