středa, listopadu 14, 2012

Aktualita Ervěnice + Kladno



Osud byl tentokrát nemilosrdný a svým způsobem spravedlivý, k psaní aktuality jsem byl vlastně předurčen tím, že se stále zraněnou rukou jsem v obou zápasech usedl na místo asistenta a byl jsem tedy svým způsobem nejpovolanější bedlivě sledovat, co se na hřišti děje, a podat o tom svědectví. Mohl jsem se tedy dobrovolně přihlásit a ušetřit si tak trapas ve střižbě, kde jsem se několikrát neúspěšně snažil pozvednout zašlou slávu svatých nůžek, ale jak už Koube ve své dřívější aktualitě poznamenal, časy se mění.

Musím uznale říci, že laťku psaní, resp. originality aktualit pozvedli Kulich a Zdenán opravdu vysoko, pouze Malinova mi přišla taková nemastná, neslaná, ale to je jistě věc názoru. Přemýšlel jsem, čím bych ozvláštnil tu svoji. Výlet do Ervěnic, podle toho, co jsme cestou viděli (nebo občas taky neviděli), by se nejvíce slušelo popsat asi v romštině, tou ale nevládnu stejně jako jinými nářečími, takže jsem se rozhodl ji napsat prostě spisovnou češtinou, což ale – jak tak čtu občas naši konferenci - může spoustě lidí připadat jako jazyk vyhynulých druhů.


 Ervěnice

-

MFF Praha


3:1 (22,22,-22,17)

V pátek jsme hráli v Ervěnicích, což je vesnice vyznačující se především tím, že neexistuje. Kdysi existovala, musela ovšem ustoupit těžbě uhlí a zřejmě na její počest se dnes jmenuje Nové Ervěnice část nedalekého Jirkova. Na cestu jsem si nemohl vybrat lepší průvodce, vezl jsem Vácu i Rohlíka, oba původem z tohoto malebného kraje uhelných dolů a rypadel, což se nám hned cestou hodilo. Nejenže nás cestou informovali, který kopec je Milešovka a odkud jsou nejlepší výhledy, ale bez jejich upozornění bych si určitě nevšimnul, že projíždíme středem aglomerace. Podle světla resp. spíš tmy jsem se domníval, že jsme někde uprostřed lesa, přitom jsme ale prý projížděli Chánovem. A skutečně, při pozornějším pohledu byly vidět siluety asi deseti věžáků, z nichž asi ve dvou se svítilo v jednom okně. Někteří moji spolucestující si to vysvětlovali tím, že naši romští spoluobčané prý nepříliš svědomitě platí za energie, a proto byli odpojeni, ovšem já, člověk bez předsudků, se spíše domnívám, že tou dobou museli být ještě všichni v práci.

Vůbec celý tenhle kraj se vyznačoval tím, že se v něm skoro nikde nesvítilo. Navíc má navigace s CDčkem s mapami z roku 2005 byla trochu zmatená, takže to byla trochu bojovka, ale nakonec jsme halu našli bez zásadnějších problémů. Maličko mě znervózňovala skupinka asi 20 mladíků, která se srotila nedaleko místa, kde jsme zaparkovali, ale jelikož jsem člověk bez předsudků, tak jsem si rychle zdůvodnil, že není přece čeho se bát. Navíc, i kdybych nějaké předsudky měl, nemohu s jistotou potvrdit barvu jejich pleti – také zde byla totiž tma…

Také při tomto výletu mi Koube volal, jestli nemám číslo na Rácu, z čehož lze soudit, že Ráca opět nedorazil na sraz úplně včas. Podle mě už trochu počítá s tím, že jezdí se Schumacherem, který to cestou stáhne. Očití svědkové (ti, kteří se přes strach vydrželi dívat na tachometr) tvrdí, že na určitém úseku mezi Mostem a Chomutovem nebyli daleko od rázové vlny. Nevím, zda zrovna tady by to Schumi býval takhle hnal, kdyby býval věděl, že právě zde to před pár lety rozjel borec se svým Lamborghini, na nerovnosti silnice, jako že jich tam bylo opravdu hodně, ho to katapultovalo, a než se zastavil, vykácel asi 100 metrů lesa. Pro zájemce viz


http://www.youtube.com/watch?v=vrJ5SOr3c9I




Ale už k zápasu samotnému. V hale bylo na rozdíl od chodby aspoň nad nulou, světla jak za dušiček. Soupeř je sice v soutěži jako družstvo nováček, ale de facto to byl starý známý Chomutov, se kterým jsme za posledních 10 let hráli snad všechny zápasy 3:2, takže nás nečekalo nic lehkého, přestože se krčili s jedinou výhrou na předposledním místě tabulky. Speciální motivace to byla pro Kulicha, který za Chomutov hrával, dokonce vyhlásil rundu za to, když vyhrajeme 3:0.
Skoro ve všech dosavadních zápasech jsme měli špatné první sety, zejména jejich začátky. Tady tomu bylo přesně naopak. Po sérii jejich chyb a našich bloků jsme rychle vedli 6:2, soupeř nebyl schopen přejít síť. V následujícím balóně dostal opět deku od Parkyho další pán na holení, a to rovnou do hlavy, od které se to ovšem odrazilo volným obloučkem k nám do hřiště, a ten zamyšlený Koube zřejmě pouštěl do autu, který nicméně nebyl. Od té chvíle jako když utne. Ze stavu 6:2 bylo při technickém time po sérii minel najednou 6:8 a celý zápas jsme už ztracenou pohodu nenašli. Nebudu se zde rozepisovat o detailním průběhu, spíš to shrnu celkově, jak to vypadalo z lavičky:

  • Kulich vypadal, jako by proti bývalým svým byl přemotivovaný. V prvním setu moc neskládal, což vedlo k tomu, že v dalších setech mu to nahrávači prakticky nepůjčovali. To Kulichovi nesvědčí, musí být v zápřahu i za cenu toho, že bude občas kazit jednoduché míče. Když bude kazit moc, nesmí se Standa bát ho vyndat a dát tam místo něj Rácu.
  • Vůbec jsme jim neuškodili servisem, měli skoro pořád dobře přihráno.
  • O třídu až dvě nás převyšovali v poli. To se bohužel netýká jen tohoto zápasu, zde byl ale rozdíl obzvlášť markantní, protože v tom byli opravdu dobří.
  • Parky taky neměl svůj den.
  • Váca se oproti loňsku poměrně výrazně zlepšil na příjmu. Tedy bagrem. Z prstů má z neznámého důvodu nějaký psychický blok a pouštět auty mu taky ještě moc nejde. Také v poli to stále není ono. Má záblesky neuvěřitelných míčů, kdy nějakým sprintem přes půl hřiště a rybou zachrání ztracený balón, ale tím se ty jednodušší nečapnuté nevynahradí. Jako jeden z mála chodí ale vykrývat.
  • Přestože je docela slušně přihráno, hrajeme podle mě málo středem. Vzhledem k první odrážce to tedy většinou v druhé půlce setu, když se začne vynechávat Kulich a středem se moc nehraje, vypadá kůl, kůl, kůl, kůl a občas pro oživení – kůl. Překvapivě zpravidla do plných. Kulich z toho pak má depresi a noří se ještě hlouběji do svého žalu.


Takže není divu, že se soupeř dostává do vedení 2:0 na sety. Po třetím setu to chvíli vypadalo na zmrtvýchvstání, ale to se rychle rozplynulo – dost i díky rozhodčím, viz dále.

Za zmínku stojí už asi jen dvě věci. Jeden z balónů, který jsme těžko lovili někde hluboko v poli a pak někdo ve snaze nahrát normál ho nalepil Lukášovi na síť, Schwob na bloku tak trochu podcenil a dostal takovou bombu, že mu od nosu zamířila kolmo vzhůru až do stropu, a aspoň nám na chvíli v jinak temné hale přisvítil.

Druhá věc už tak veselá nebyla, a to byl naprosto katastrofální výkon rozhodčích, zejména klauna na empajru. Bohužel na stránkách ČVS po odehraném zápase mizí jména rozhodčích a místo nich je napsané skóre, jinak bych ho tady mohl přímo jmenovat. Nadávat na rozhodčí je ve všech sportech tak trochu folklór, ale odkud tam zabloudil tenhle, je mi záhadou. Naprosto nejistý, vyjukaný, neschopný rozhodnout, u míčů, které spadly metr od empajru, se díval na druhou stranu na čárovou rozhodčí, jestli ona neviděla přes celé hřiště, jaký byl. Tu a tam si vymyslel teče, saka neviděl. Vrchol si nechal na závěrečný set, kdy jsme se trochu nadechovali k tomu, že se o to porveme. Zdenánovi písknul úplně normální bagr jako tažený, načež Ervěnicím vzápětí nepísknul 2 daleko horší balóny. Prostě křivda. Ne, že bychom ten zápas prohráli (jen) díky rozhodčímu, ale když je tam takový mamlas, co si stále něco vymýšlí, tak to nepřidá. Jeho výkon byl tak strašidelný, že se Koube dokonce odhodlal to zcela proti svému přesvědčení poznamenat do zápisu.
Úspěchem tohoto výletu tak zůstalo jen to, že se nikdo nezranil a že všichni na svých autech měli i po zápase stále všechna 4 kola a správný počet okýnek, takže jsme se mohli zanořit do tmy a vyrazit domů.

Kladno

-

MFF Praha


2:3 (-22,19,-17,24,-9)

O tomto zápase se bude psát o poznání veseleji. Předně toto. Jak jsem lál rozhodčím v Ervěnicích, tak musím naopak pochválit ty, kteří pískali na Kladně. Už dlouho jsem neviděl tak suverénně a profesionálně odpískaný zápas. Tady mohou litovat oni, že je díky mizejícím jménům na ČVS nemohu jmenovat.

Začali jsme v docela dobrém tempu, bojovalo se, skládali jsme, dařilo se na bloku (i když kdyby Kulich důsledně držel Turymu a Poduškovi lajnu a měl ruce u sebe, tak to mohlo být ještě veselejší) a věc nevídaná – občas jsme čapli v poli. Jediná situace, kdy jsme měli trochu problémy, byl příjem Hykšova servisu, což ale byla naštěstí jediná činnost, která mu šla, jinak podal velmi slabý výkon korunovaný četnými přešlapy trojky při smeči. První technický time byl tuším 8:7 pro nás, pak jsme zabrali a druhý byl 16:10 v náš prospěch. Těžko říci, z jakého důvodu, ale po návratu na hřiště nešlo nic, soupeř šňůra a rázem bylo 16:17 a náběh na malé dejavu z pátku. Naštěstí jsme se ale včas vzchopili a dotáhli to do vítězství 25:22, když jsme si opět pomohli několikrát blokem.

Aktualita se má psát nejlépe ještě ten den večer, dokud je to v čerstvé paměti. Moc si totiž nevybavuju, jaký byl průběh druhého setu, zda jsme tekli od začátku, nebo nám pak někde ujeli. Každopádně příčinou bylo několik es a obecně zhoršený příjem. Také jsme opět začali vynechávat Kulicha a hra se stala stereotypní a proti jejich docela dobrým blokům to moc nefungovalo. 19:25.

Před třetím setem na lavičce místo Kulicha seděla opět hromádka neštěstí, která vykřikovala, že je tam zbytečný, což byla tak trochu pravda. Nadhodil jsem Průchemu, že by ho měl zkusit začít krmit a uvidíme, což Průche taky následně dělal a ejhle, začalo to fungovat. Ne, že by měl Kulich 100 %, ale to nemá nikdo a tu a tam roura stojí za ty ostatní složené a odlehčení smečařům. V tomhle setu vlastně Kladno nemělo moc co nabídnout, šachovali se sestavou, co to šlo, ale neodvrátili naši výhru 25:17.

Ze čtvrtého setu stojí za zmínku až koncovka. Vedli jsme 22:19 a měli jsme bodovku, kterou bohužel Kulich poslal příliš ostrým směrem do autu. Následně ještě do konce setu dvakrát čapli Malinu z rychlíku no a jedna chyba byla zcela zbytečná, kdy jim Malináč hrábnul do nahrávky. Set, myslím, skončil tím, že jsme dostali eso na 26:24.

Místo poklidného vítězství za 3 body, z venku dvojnásob cenného, jsme sami sebe poslali do tiebreaku. Jestli je něco potřeba vyzdvihnout, tak kolektivní výkon a to, že jsme se po vyloženě prohospodařené koncovce čtvrtého setu nesložili, oklepali se a tiebreak vybojovali. A to zejména pro nás poměrně netypickým způsobem – hodně jsme toho zvedli v poli. Na konci setu to několikrát nasmažili do bloku a bylo hotovo. Opět pár postřehů
  • Kulich hrál velmi dobře, a tím myslím nejen od třetího setu na smeči, ale to, že i v prvních dvou setech, když to moc nedostával, čapnul asi pět zalívek či odražených balónů, a to správným směrem a ne do diváků. Zaslouží prostě celkovou pochvalu.
  • Parkymu to taky šlo. Řekl bych, že se pomalu probouzí spící obr.
  • Průche zaslouží medaili za statečnost, když musel dohrávat s pochroumaným ramenem.
  • Lukáš sice nikoho netrefil do hlavy, ale podal standardně dobrý výkon.
  • Blok. To už pozoruju delší dobu a vypozoroval jsem takovou „zajímavost“. Nedělal jsem si čárky, ale hrubým odhadem bych řekl, že tak 80-90 % toho, když u nás zablokuje středák, tak je to Káda. Zřejmě je to ovoce jeho nové dřepové techniky, kterou nám vysvětloval cestou. Budu ji zřejmě muset nastudovat a zařadit na tréninku.  
  • Z minulých sezón si vzpomínám na odvěké debaty Holouse (a Zbiráka) s Koubem „musíme zablokovat na handě“ následované zpravidla „kdepak, hoši, když zablokujeme hlavní kůl, tak vyhrajem“. Zrovna letos mi to přijde docela jednoznačné – na handě dobrý, což je dáno ale taky tím, že přišel Parky s výskokem větším než Ráca, což do loňska všichni tvrdili, že prakticky není možné. Několikrát byli už Ráca s Parkym vyzváni, ať si ho přeměří, kdo má větší, ale dosud k tomu nedošlo. Prý snad, až přijdou Berušky… Naopak na hlavním kůlu nám to furt někdo cedí skrz blok dírou, skrz parohy, o kytky a vůbec. Jak byl vloni Kulich neprostupná hráz, tak letos je to spíš blíže cedníku – Kulichu, námět na zlepšení. Možná je to taky tím, že letos nikdo nemá žádné účko, které by tam s tím štípalo, těžko říct. Uvidíme, co Záclona.

Tím jsem vlastně napověděl, co nás teď čeká. Následující víkend se základní část přehoupne do své druhé půlky, a to dvojzápasem s ČZU, což slibuje zajímavou podívanou, takže doufám, že v pátek přijdou v hojném počtu nejen Berušky. Zdenán prý zase chystá nějakou letákovou akci a proslýchá se, že bude pro diváky pivo zdarma…

David

1 komentář:

  1. "...že tou dobou museli být ještě všichni v práci." No to mě fakt položilo:-)

    OdpovědětVymazat