pondělí, dubna 04, 2011

Dobřichovice-MFF Praha 3:0 (22,18,17)

Smůla se na mě lepila celý týden, takže mě prostřihání aktuality ani moc nepřekvapilo, v hodině dvanácté se to však naštěstí zlomilo, o tom ale až dále. Po neúspěšném pokusu o přeložení utkání o na některý den v týdnu jsme nakonec jeli hrát o 3. místo v sobotu. Naštěstí Dobřichovice v pátém semifinále doma se Starákem slehly v tie-breaku, čímž nám ušetřily 600 km výlet, za což jim (nebo Staráku?) touto cestou aspoň takto zpětně děkujeme. V důsledku toho se také sešla prakticky kompletní sestava, a to včetně Vódi, který tentokrát neodjel na hory. Tedy kromě Kády, kterého skolila viróza tak vážná, že dokonce nemohl večer dorazit ani do hospody. Dalším důsledkem toho byl nebývale velký počet našich fanoušků, kteří se dostavili s vidinou vyhecovaného tradičního derby okořeněného tím, že to byla ohlášená Mácova derniéra v Matikách.
Zápas samotný začal asi s dvouhodinovým zpožděním, neboť celodenní program nabral výrazný skluz, který korunovalo dobřichovické béčko prohrou jak jinak než v tie-breaku s buhví kým. Pochválit hráče obou družstev lze snad jen za to, že si výsledek 40:38 nenechali na pátý set a odbyli si ho už ve třetím, protože to by někteří méně trpěliví diváci, kteří se přišli podívat na kvalitní prvoligový volejbal v podání zabijáka z Plzně, už asi nevydrželi.

Do zápasu nastoupila sestava Holous, Kulich, Zdenán, Malina, Koube a Vóďa, na liberu Luďa jako obvykle s dobrou náladou. Hledáte-li Mácu, tak toho si Standa takticky šetřil jako blanického rytíře, který nastoupí v okamžiku, až nám poteče do bot, a zápas otočí. Asi trochu předběhnu, když řeknu, že plán vyšel přesně na 50 %, a to těch prvních. Ne, že bychom hráli úplně špatně, dokonce Kulich myslím jednou složil, ale v prvním setu, když jsme vedli, nás soupeř nenápadně pětibodovou šňůrou předjel a už jsme to nedotáhli. Dlužno říci, že jeden míč z toho byl poměrně kuriózní, kdy se jejich kraťas od pásky odrážel zpět, ale pohotový Kurvadrát u sítě do balonu strčil tak nenápadně, že si toho ani jeden z rozhodčích nevšimnul, a takto dodatečně přepinknutý míč na druhou stranu od blokaře uznali jako eso.

V druhém setu jsme pokračovali podle dohodnutého plánu, nasadili jsme uspávací taktiku, aby se Máca dostal na hřiště, a poměrně bez problémů se nám to s osmnáctkou podařilo. V tu chvíli bych nechtěl být v kůži našich soupeřů, při nástupu do třetího setu to v ochozech taky patřičně zašumělo, když se Máca rovnou odebral k prvnímu balónu na podání začít ničit soupeře. Aby ale soupeře nějak příliš předčasně nevytáhnul z letargie a nezahodil tak naše dvousetové snažení je uspat, poslal míč plachtou takticky do spodní pásky, což ze strategického hlediska byl určitě rozumný tah. Zhruba v půlce setu zavelel k ofenzívě svým druhým bodem Kulich, který na handě mistrně vytloukl blok, ovšem v tu chvíli bylo celé družstvo už tak vyhecované, že Malina přeběhnul půlku hřiště a parakotoulem následovaným pokusem o rybu vyškrábnul tenhle vytlučený balon metr a půl v autu a nekompromisně ho poslal do diváků. Možná to byl ten zlomový okamžik, od té doby jsme si ve všech tajmech, ať už technických, nebo obou, co jsme si vzali sami, říkali, jestli jsme to s tím uspáváním nepřehnali. Za stavu 17:24 se na podání ale dostal opět Máca a zraky všech přihlížejících se k němu prosebně upínaly. Nebudu napínat, jen neuvěřitelnou smůlou to nevyšlo a míč zastavila tentokrát horní páska, která napsala tečku za jinak docela povedenou sezónou.

Pak už následovala zmiňovaná smolná střižba o aktualitu a přesun na Křižovatku. Šunka byla tentokrát obzvlášť vypečená, kdo nedorazil, může určitě litovat, ani jsme ji nedojedli, jak byla velká. Máca byl obdarován balonem, se kterým dal ve čtvrtek poslední balkón v matikách, s přesným datem a časem této události a s podpisy všech spoluhráčů a navíc pro něj Lukáš složil oslavnou báseň, tedy aspoň ji tak prezentoval; řekněme, že většina textu Mácu spíš chválila. Holous nechal vzpomenout na to, že nejen volejbalem zanechal Máca v matikách nesmazatelnou stopu, a obdaroval Mácu originálním dresem na řecák (řecko-římský zápas, pozn. překladatele), načež aktivnější část publika, zejména dámská, vyzývala k okamžitému vyzkoušení daru, k čemuž ale nedošlo. Dočasně. Pak nějakou dobu plynul večer velmi poklidně, střídavě si chodili všichni pro šunku a já s železnou pravidelností pro prostřihané panáky, až se v jeden okamžik Máca na nějakou dobu schoval za bundu, aby se vzápětí vynořil ve slušivém úboru darovaném od Holouse. Z naší části restaurace sklidil bouřlivý potlesk, zatímco náhodným hostům od vedlejšího stolu poněkud spadla čelist a vrhali po sobě nechápavé pohledy.

Už nevím, čí to byl nápad, myslím, že Lukáše, který navrhnul dosud nejpřísnější střižbu v dějinách Matiky o to, kdo bude Mácu následovat. Nebudu nijak zastírat, že v tu chvíli s bilancí asi 8/8 z posledních střižeb jsem burcoval umírněné křídlo, že na to je ještě noc mladá, ale s názorem jsem se ocitl v menšině, takže jsem se musel přidat do skupinky viditelně díky mojí přítomnosti klidných spolustřihačů. Jejich výraz poněkud zkameněl, když mě smůla náhle opustila a ve třetí sérii mě z toho vystříhaly svatý nůžky. Pak už to bylo kdo s koho a jackpot trefil pan Zbirák. Nesl to srdnatě a měl jediné přání, aby se tyto fotky nedostaly na Facebook, což nevím, jestli se mu nakonec vyplnilo. Kdo si myslel, že má vyhráno, se šeredně přepočítal, neboť pro velký úspěch se tato střižba ještě jednou opakovala. Myslím, že nejhlasitěji se smál Zbirákovi Ráca, takže spravedlnost, ač slepá, si ho přesto našla a okořenila večer zlatým hřebem. Poté naštěstí všichni už uznali, že Ráca byl v úboru nepřekonatelný, a odebrali jsme se radši do Chodovaru. Z toho si už moc nepamatuju, jenom to, že jsme tam s Rohlíkem někoho strašně rozsekali ve fotbálku. Podle všeho všichni přežili s povolenými ztrátami maximálně mikin, na řecák nedošlo ani v úboru ani bez něj, takže závěr sezony se nám vlastně vydařil.

Mácovi děkujeme za ta krásná léta v Matikách a za všechno, čím nás za tu dobu obohatil, a jeho „V klidúúúú, klucíííí“ nám bude trochu chybět zejména na zájezdech. A kdyby sis to náhodou na konci léta rozmyslel, tak se prostě znovu zapíšeš, takže v klidúúú J

David

Žádné komentáře:

Okomentovat