pondělí, ledna 28, 2013

Ervěnice a VK Kladno

 aneb oslava 2 000 vyhraného míče v základní části 1-M
Tak už se mi také dostalo té cti, napsat si na matikách aktualitu, když mě ve střižbě ostřílený a zkušený mazák Koube nedal ve finále ani čuchnout…
Mým úkolem je tedy popsat, jak se víkendové duely odehrávaly. Úkol je to nelehký, protože si z obou zápasů pamatuju jen pár momentů (na rozdíl od Kulicha, který by jistě popsal všech 208 výměn s Ervěnicema a 215 výměn s Kladnem a ještě by k tomu přidal nějakou tu veselou historku z rozpinkání).

Ervěnice

Po nepříliš vydařeném výletu do Jirkova (1:3) jsme se chystali napravit svou čest na domácí půdě…
Faktem se stává to, že (po odchodu Průcheho, zranění Váci a Malináčovo studijním povinnostem) 6/8 týmu disponuje výsadou nesmrtelnosti.
Moment 1:
Venku řádí mrazy, v hale již tradiční sychravo – jdeme se rozběhat / rozpinkat na koš / rozpovídat / roztejpovat – soupeř hraje fotbálek.
Je potřeba se pořádně zahřát – Koube si dává sprintem svoje klasický rovinky / v košandě Káda poráží Zdenána, Rohlík (protože už není Průche) Davida / Kulich se tejpuje / Ráca prokrvuje břišáky rozsmečováním o zeď – soupeř hraje fotbálek.
Jdeme se rozpinkat – soupeř hraje fotbálek.
Jdeme na síť – kdyby soupeře rozhodčí neposlali převlíct do dresů, tak by určitě ještě hráli fotbálek…
Moment 2:
První set prohráváme 16:25. Asi jsme se měli rozcvičovat fotbálkem…
Moment 3:
Naštěstí otáčíme 2. set na 25:23 ale je to dřina.
Moment 4:
Vyhráváme 15:13 po boji v tie-breaku, ale zaplať pánbůh za dva body.

Kladno

Už tie-breakový zápas na Kladně nasvědčoval tomu, že to s klukama z města Jardy Jágra nebude žádnej med.
Moment 1:
Á výborně, hala už se nám plní diváky, to bude pěkná atmosféra…
Moment 2:
Proč 90% diváků fandí Kladnu?
Moment 3:
A je to tady! Blíží se náš jubilejní 2 000 vyhraný míč v této sezoně a pouze my máme tu možnost ho oslavit už v základní části. David bouchá šampaňské. Rozhodčí ani nekontrolují, zda je nealkoholické… Jubilejní míč uhrává Ráca (určitě by na to šla napasovat nějaká kolonka v sazebníku, co myslíš Ráco?).
Moment 4:
Vedeme 2:1 na sety a 25:24, jdu na servis: chci bejt slavnej (4 metry aut) + špatná ztráta + eso od Bláži = nejsem slavnej.
Moment 4:
Prohráváme tie-break, hala bouří… Po konci zápasu nikdo netuší nepochopitelné výpadky Nymburka a České Lípy. V hospodě se dozvídáme, že našim soupeřem do 1. kola play-off je právě Kladno. Doufejme, že od Jardy nepochytili nějaký vítězný triky. Dovolím si citovat Standovo, myslím si, naprosto výstižná slova: „Čeká nás pěkná facha…“

Tolik asi stručný popis momentů z víkendových utkání, které mi utkvěly v paměti. Jelikož se mi ovšem naskytlo psát aktualitu akorát po konci základní části, musím dostát svému řemeslu analytika a nemohu si tedy odpustit pár analýz (prováděných v čem jiném než v mém nejoblíbenějším PC softwaru – MS Excel).



Tabulka – italské bodování


Tabulka – staré bodování



Po přepočítání všech výsledků v MS Excel, bylo zjištěno, že to ouředníci ze svazu mají správně. Že by na to používali taky Excel? :-)
Zajímavý závěr: z tabulek je patrné, že pro tuto sezónu neměl nový systém bodování žádný vliv na konečná pořadí týmů v tabulce.


Analýzy

Výhry 3:0, 3:1                                                     


  % úspěšnost vyhraného setu


Úspěšnost výhry jednotlivých setů

Doma se nám nelépe dařily 2. a 4. sety. Nejméně 3. sety. Tie-break 50/50.

 Venku je bilance v prvních 3 stech vyrovnaná. 4. sety nám moc nešly. Tie-breaky v celku ano.


A protože analýzy jsou hlavně o tom najít ten správný ukazatel, ve kterém jsme byli nejlepší:

Nejvíc hraných tie-breaků


Nejvíc vyhraných tie-breaků

A v čem se nám letos opravdu dařilo, byl chtíč užít si každý zápas naplno, předvést divákům co nejvíce výměn a Standovi ukázat, že soupeři umíme dát náskok hned na začátku setu a pak ho celý set dotahovat nebo když už náskok máme náhodou my, že klidně soupeře můžeme nechat dotáhnout do koncovky a pak začít teprve hrát, no prostě že nás ten volejbal opravdu baví. Neboli v počtu výměn jsme byli v této sezóně jasně na špici, tedy i v míčích vyhraných (prohrané míče raději zmiňovat nebudu).



A zde je graficky znázorněno, jak se tento úspěch postupně rodil:

Ekonomicky by se 2 000 vyhraný míč dal přirovnat k takovému sezónnímu bodu zvratu neboli BEP (Break Even Point). Inu posuďte sami z jeho definice:
„Objem výkonů, při kterém se celkové náklady vynaložené na výkony rovnají celkovým užitkům z těchto výkonů.“
Nejvíc jsme si v sezóně zahráli s Budějkama, nejmíň s ČZU:



(Ne)oblíbený soupeř

Ukazatel oblíbenosti soupeře je spočten jako:
1)     % podíl našich vítězných míčů na celkovém počtu míčů v utkání:


Nejlépe se nám hrálo s Plzní doma, nejhůře s ČZU venku.
2)     A analogicky % podíl vítězných míčů soupeře na celkovém počtu míčů v utkání:

Pozn.: z druhého grafu jasně vyplývá, že zápasy od 14:00 by bylo lepší vystříhat…

Vývoj naší formy

Z ukazatele oblíbenosti soupeře z předchozí tabulky následně můžeme odvodit vývoj naší formy v jednotlivých zápasech během sezóny:


V domácích zápasech jsme sezonu dobře začali nad 50%, pak přišla slabší část v podobě zápasů s ČZU, ČB a Dobi. S Nymburkem jsme se zas dostali do fazóny, ale ke konci to trochu vázlo. Nebýt venku tria Lípa, Ervěnice, ČZU, naše venkovní forma by se postupně celkem zlepšovala:

Vývoj naší šedivky

Analogicky opačně pak můžeme sledovat vývoj naší šedivky během sezóny.


Je vidět, že bez Koubeho naše šedivka dosáhla svého maxima při atakování 58% hranice. Doma se nám nejmíň dařilo s Dobi a v posledních dvou zápasech.


Kvíz

A na závěr malá hádanka. Úkolem je uhodnout, kdo se skrývá pod hráčem [X] a [Y] v grafu vypočteném velice sofistikovanou a složitou metodou nelineární regresní analýzy, který popisuje závislost dvou veličin: emocionálního vypětí hráče [Y] na herním výkonu hráče [X] během setu.


Odpovědi zasílejte formou SMS Rácovi, vylosovaní výherci získají hodnotnou cenu v podobě náhodně vybrané kolonky ze sazebníku pokut. Hlavní cena pro absolutního výherce bude čest zaplatit rundu našeho oblíbeného bombardérského nápoje.
A jako malou inspiraci posílám odkaz na bar „Milá tchýně“ nedaleko našeho základního tábora „Pod Lipami“ kde do 1.2. (pátek) mají zajímavou akci – B52 za neuvěřitelných 39,-!!
Čtěte zde:
Parky

Žádné komentáře:

Okomentovat